Instructia 002 -RET - REGULAMENT DE EXPLOATARE TEHNICĂ FEROVIARĂ


Instructia 002
Regulamentul de ExpolatareTehnica Feroviara -  RET -nr.002
afost aprobat prin
ORDIN nr. 1.186 din 29 august 2001
si publicat in  MONITORUL OFICIAL nr. 681 din 29 octombrie 2001

EMITENT:      MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 681 din 29 octombrie 2001

      Ministrul lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei,
  în temeiul prevederilor art. 12 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997  privind transporturile, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/1998 , republicată, ale art. 7 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998  privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Căilor Ferate, aprobatã cu modificări prin Legea nr. 89/1999, cu completările şi modificările ulterioare,
  în temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2001  privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei,
  emite următorul ordin:
    ART. 1  Se aprobă Regulamentul de exploatare tehnică feroviară nr. 002, prevăzut în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2  Prevederile prezentului ordin se aplică agenţilor economici care desfăşoarã operaţiuni de transport feroviar.
    ART. 3  Conducerea persoanelor juridice prevăzute la art. 2 va asigura prin personalul propriu, atestat conform prevederilor în vigoare, instruirea şi verificarea periodică a întregului personal cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei trenurilor, privind aplicarea prevederilor Regulamentului de exploatare tehnică feroviară nr. 002.
    ART. 4  Direcţia generalã de reglementãri şi calitate servicii în transportul feroviar, Autoritatea Feroviară Română - AFER, Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" - S.A., Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A., alţi gestionari de infrastructură feroviară, operatorii de transport feroviar, agenţii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar şi/sau care deţin vehicule feroviare, precum şi furnizorii feroviari autorizaţi în activităţile de construire, modernizare, reparare, întreţinere şi verificare tehnică a elementelor infrastructurii feroviare şi a materialului rulant vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 5  Prevederile prezentului ordin se aplică şi agenţilor economici care deţin în proprietate sau au închiriate linii ferate industriale şi/sau vehicule feroviare, care au acces pe infrastructura feroviară publică şi privată C.F.R.
    ART. 6  Este interzis a se da derogări, a se face modificări, completări sau precizări privind prevederile Regulamentului de exploatare tehnică feroviară nr. 002. În mod excepţional, în cazuri bine justificate, acestea se vor face numai cu avizul Autorităţii Feroviare Române - AFER şi cu aprobarea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
    ART. 7  (1) Prezentul ordin intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data semnării lui.
  (2) Până la data intrării în vigoare se va realiza editarea Regulamentului de exploatare tehnică feroviară nr. 002, precum şi instruirea şi examinarea personalului interesat.
    ART. 8  La data intrării în vigoare a prezentului ordin "Regulamentul de exploatare tehnică C.F.R." - ediţia 1993, aprobat prin Hotărârea Comitetului director al Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române din 8-11 decembrie 1992, precum şi orice dispoziţie contrară îşi încetează aplicabilitatea.
    ART. 9  Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea juridică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. 
      ART. 10  Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


p. Ministrul lucrărilor publice,
                 transporturilor şi locuinţei,

Ion Selaru,
 secretar de stat





PARTEA I
DISPOZIŢII GENERALE

Art. 1 – Regulamentul de exploatare tehnică feroviară stabileşte regulile fundamentale de desfăşurare a operaţiunilor de transport feroviar, principiile de organizare a circulaţiei trenurilor, norme generale de construcţie, modernizare, exploatare tehnică, întreţinere şi reparare, precum şi condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească instalaţiile, calea ferată, vehiculele feroviare şi construcţiile necesare desfăşurării operaţiunilor de transport feroviar.
Art. 2 – (1) Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii pentru toţi care participă la desfăşurarea operaţiunilor de transport feroviar din România şi au scopul de a asigura funcţionarea normală şi continuă a transporturilor feroviare, pentru satisfacerea interesului public, social şi de apărare a ţării, în condiţii de siguranţă a circulaţiei trenurilor şi securitate a transporturilor, calitate a serviciilor de transport public, sănătatea oamenilor şi protecţie a mediului.
(2) Modul de desfăşurare a activităţii de transport feroviar este reglementat prin prezentul regulament precum şi prin alte reglementări specifice.
Art. 3 – (1) Prezentul regulament se aplică numai pentru liniile de cale ferată din România cu ecartament normal - 1435 mm - şi pentru viteze maxime de circulaţie de până la 160 km /h.
(2) Pentru liniile de alt ecartament sau pentru viteze de circulaţie mai mari de 160 km/h se vor stabili reglementări specifice.
(3) Reglementarea circulaţiei trenurilor între staţiile de frontieră de stat şi pe liniile de peage se stabileşte prin convenţii.
Art. 4 – Autoritatea de stat în transporturile feroviare aprobă reglementări specifice - regulamente, instrucţiuni şi norme tehnice – obligatorii pentru toţi agenţii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar.
Art. 5 – Operaţiunile de transport feroviar, construire, modernizare, întreţinere, reparare şi exploatare tehnică a vehiculelor feroviare, precum şi livrarea de produse/servicii feroviare critice utilizate pentru aceste activităţi se pot efectua numai de către agenţi economici deţinători de licenţă şi certificat de siguranţă sau autorizaţi şi supravegheaţi din punct de vedere tehnic, conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 6 – Produsele, serviciile şi/sau tehnologiile achiziţionate din import sau cele pentru care nu există documente tehnice de referinţă aprobate se pot utiliza în activitatea de transport feroviar, numai în baza unui agrement tehnic.
Art. 7 – (1) Reglementările specifice referitoare la proiectarea, construirea, modernizarea, întreţinerea şi exploatarea tehnică ale infrastructurii feroviare, vehiculelor feroviare, construcţiilor, instalaţiilor şi utilajelor, destinate a fi utilizate în desfăşurarea operaţiunilor de transport feroviar, se aprobă de către autoritatea de stat în transporturile feroviare.
(2) În reglementările specifice, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a operaţiunilor de transport, se prevăd responsabilităţi distincte pentru subunităţile de exploatare, de întreţinere şi/sau reparare ale gestionarului infrastructurii feroviare publice, operatorilor de transport feroviar şi după caz, ale altor agenţi economici.
Art. 8 – Liniile de cale ferată, lucrările de artă feroviare, instalaţiile de semnalizare şi de siguranţă, precum şi echipamentele de alimentare cu energie electrică ale acestora trebuie  să fie autorizate din punct de vedere tehnic, de către Autoritatea Feroviară Română - denumită în continuare AFER – cu ocazia construirii, modernizării sau reparării capitale a acestora.
Art. 9 – Staţiile de cale ferată trebuie să deţină autorizaţie de funcţionare din punct de vedere tehnic, acordată de către AFER.
Art. 10 – (1) Vehiculele feroviare trebuie să fie omologate tehnic de tip şi atestate tehnic individual în vederea înmatriculării, de către AFER.


(2) Vehiculele feroviare aparţinând agenţilor economici, alţii decât operatorii de transport feroviar şi gestionarul infrastructurii feroviare publice, pentru a putea circula sau a fi manevrate pe infrastructura feroviară publică trebuie să fie autorizate din punct de vedere tehnic de către AFER.
(3) Prevederile de la alin. (2) nu se aplică vagoanelor particulare înscrise în parcul operator de transport feroviar.
Art. 11 – Lucrările care se execută în zona de siguranţă şi de protecţie a căii ferate se pot efectua numai în baza autorizaţiei privind efectuarea de lucrări, eliberată numai de autoritatea de stat în transporturile feroviare.
Art. 12 – Organizarea şi conducerea circulaţiei trenurilor, autorizarea şi efectuarea manevrelor, conducerea vehiculelor feroviare motoare şi a celor specializate pentru construcţia, întreţinerea şi repararea infrastructurii feroviare, verificarea tehnică a elementelor infrastructurii feroviare şi a vehiculelor feroviare din compunerea trenurilor, precum şi manipularea instalaţiilor sau echipamentelor de siguranţă sunt permise numai personalului autorizat în acest scop şi numai în timpul executării serviciului.
Art. 13 – Personalul autorizat prevăzut la art. 12, denumit în continuare personal cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care urmează să desfăşoare pe proprie răspundere activităţi specifice transportului feroviar, trebuie să fie atestat profesional, să fie apt medical şi psihologic şi să posede autorizaţiile necesare exercitării funcţiei.
Art. 14 – (1) Modul de pregătire, perfecţionare, examinare şi autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care urmează să desfăşoare pe proprie răspundere activităţi specifice transportului feroviar, precum şi retragerea atestatelor, certificatelor, licenţelor şi autorizaţiilor, după caz, se stabilesc prin reglementari specifice aprobate de autoritatea de stat în transporturile feroviare.
(2) Personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei poate fi admis pentru a efectua stagiul de practică sau acomodare, numai în timpul programului aprobat, sub supravegherea şi pe răspunderea personalului autorizat de serviciu
Art.15 – Salariaţii de specialitate care asigură pregătirea, perfecţionarea şi autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, trebuie să fie atestat profesional de către AFER.
Art.16 – (1) Personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare răspunde de executarea sarcinilor ce-i revin, în limitele atribuţiilor stabilite.
(2) Subordonatul este răspunzător şi pentru activitatea desfăşurată în prezenţa superiorului său.
Art.17 – Intervenţiile pentru remedierea defectărilor accidentale la vehicule feroviare, linii şi instalaţii feroviare, se vor efectua numai de către personal autorizat şi fără a se deteriora alte mijloace de transport, construcţii şi instalaţii feroviare.
Art.18 – (1) Actualele construcţii, instalaţii specifice, precum şi vehiculele feroviare existente, aflate în exploatare, care nu îndeplinesc în totalitate prevederile prezentului regulament, dar care nu afectează siguranţa circulaţiei trenurilor şi securitatea transporturilor, pot fi exploatate în aceste condiţii, până la executarea lucrărilor de reparaţii capitale, modernizare, reînnoiri de echipamente şi altele similare lor, numai după luarea măsurilor specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare.
(2) Cu ocazia lucrărilor de reparaţii capitale, modernizare, reînnoiri de echipamente şi altele similare lor, vehiculele feroviare, vor îndeplini cel puţin condiţiile minime impuse de prezentul regulament.
Art. 19 – Orice precizări, modificări sau completări la prezentul regulament de exploatare tehnică feroviară, se pot efectua numai prin ordin al autorităţii de stat în transporturile feroviare, la propunerea AFER.
Art. 20 – În cazul în care diferitele aspecte ale aceleiaşi probleme sunt cuprinse în mai multe articole, ele trebuie să fie înţelese şi aplicate în totalitatea lor.

PARTEA II
INFRASTRUCTURA FEROVIARĂ

CAPITOLUL I
CONDIŢII GENERALE

SECŢIUNEA I
ELEMENTELE INFRASTRUCTURII FEROVIARE

Art. 21 – Infrastructura feroviară reprezintă ansamblul elementelor necesare circulaţiei trenurilor şi manevrei vehiculelor feroviare, clădirilor staţiilor de cale ferată cu dotările aferente, precum şi celelalte clădiri tehnologice destinate desfăşurării operaţiunilor de transport feroviar.
Art. 22 – Infrastructura feroviară se compune din următoarele elemente :
a. liniile ferate de circulaţie, manevră, de evitare şi de scăpare materializate prin infrastructura căii, suprastructura căii precum şi terenurile situate de o parte şi alta a axei căii ferate, care constituie zona de siguranţă a infrastructurii feroviare potrivit legii;
b. podurile, tunelurile, viaductele şi alte lucrări de artă care au legătură cu liniile ferate deschise circulaţiei şi manevrei precum şi terenurilor aferente acestora;
c. lucrările geotehnice de protecţie şi de consolidare, plantaţiile de protecţie a liniilor ferate şi terenurile aferente pe care sunt amplasate;
d. instalaţiile fixe de siguranţă, de conducere operativă a circulaţiei trenurilor şi manevrei vehiculelor feroviare şi cele fixe de alimentare cu energie electrică a liniei de contact, construcţiile aferente acestora, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate;
e. clădirile staţiilor de cale ferată, cu facilităţile aferente, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate;
f. staţiile de triaj şi terenurile aferente acestora;
g. alte construcţii, clădiri şi facilităţi destinate desfăşurării operaţiunilor de transport feroviar.
Art. 23 – (1) Elementele infrastructurii feroviare vor fi proiectate şi executate astfel încât să asigure desfăşurarea operaţiunilor de transport feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei trenurilor şi de securitate a transporturilor, la vitezele trenurilor şi masele stabilite ale acestora.
(2) Parametrii elementelor infrastructurii feroviare din România trebuie să corespundă normelor interne şi internaţionale la care România este parte; aceşti parametri trebuie să asigure compatibilitatea infrastructurii feroviare române cu reţelele feroviare transeuropene.
Art. 24 – (1) Elementele infrastructurii feroviare se urmăresc în exploatare, în scopul menţinerii caracteristicilor tehnico-funcţionale, pe toată durata de existenţă a acestora. Modificările survenite se evidenţiază obligatoriu în documentele specifice prevăzute în normele în vigoare.
(2) Elementele infrastructurii feroviare vor fi întreţinute şi reparate astfel încât să fie menţinute în limitele tehnice de funcţionare prevăzute în documentaţiile şi normele tehnice în vigoare.
(3) Este interzisă orice modificare a elementelor infrastructurii feroviare, fără aprobarea organelor competente stabilite prin reglementările în vigoare.
Art. 25 – (1) Elementele infrastructurii feroviare nou construite, modernizate sau reparate vor fi verificate din punct de vedere tehnic şi funcţional şi recepţionare de către comisii ale gestionarului infrastructurii. Comisiile vor urmări dacă s-a respectat documentaţia tehnică şi vor verifica calitatea lucrărilor.
(2) punerea în exploatare a liniilor, construcţiilor şi instalaţiilor feroviare nou construite sau reparate periodic sau capital, se face numai după aprobarea şi verificarea cunoaşterii reglementărilor specifice de către personalul, care urmează să asigure funcţionarea acestora.
(3) Pe durata exploatării, se va urmări şi analiza periodic starea tehnică a liniilor, construcţiilor şi instalaţiilor, ţinându-se evidenţa defectărilor, luându-se măsurile de remediere în cel mai scurt timp posibil.

SECŢIUNEA a 2-a
LIMITELE GABARITELOR DE „LIBERĂ TRECERE”,
„CFR DE VAGON” ŞI DE „MATERIAL RULANT

Art. 26 – (1) Gabaritul de liberă trecere este conturul geometric transversal limită, în plan vertical perpendicular pe axa longitudinală a căii, în interiorul căruia, afară de materialul rulant, nu se admite să pătrundă nici o parte a construcţiilor, cum sunt : poduri, tuneluri, pasaje superioare, pasarele şi alte construcţii tehnologice sau a instalaţiilor fixe – semnale, coloane şi altele - şi nici materiale sau obiecte depozitate de-a lungul liniei curente sau în staţii. Gabaritul de liberă trecere asigură circulaţia trenurilor şi manevrarea vehiculelor feroviare în deplină siguranţă fără limitarea vitezei de circulaţie sau alte restricţii.
(2) Construcţiile şi instalaţiile feroviare situate lângă calea ferată nu trebuie să intre, cu nici o parte a lor, în limitele gabaritului de liberă trecere.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) instalaţiile şi vehiculele feroviare care prin scopul şi natura funcţionării lor impun intrarea/ieşirea în/din gabaritul de liberă trecere precum : frânele de cale, instalaţiile liniei de contact, braţele coloanelor hidraulice, elevatoarele de cărbuni, instalaţiile de alimentare cu nisip, utilajele specializate pentru întreţinerea şi repararea căii, drezina pantograf, plugul de zăpadă şi altele asemenea. În stare de repaus, instalaţiile şi utilajele amplasate în afara căii nu trebuie să intre în gabaritul de liberă trecere.
(4) Pentru construcţiile şi instalaţiile noi sau cu ocazia modernizării celor existente, trebuie să se asigure în mod obligatoriu gabaritul de liberă trecere.
Art. 27 – (1) Mărfurile şi materialele descărcate sau depozitate lângă linie se aşează şi se asigură în aşa fel încât să fie respectat gabaritul de liberă trecere, să nu împiedice activitatea personalului, vizibilitatea personalului, vizibilitatea semnalelor. De asemenea, limita de staţionare pentru transportul negabaritic trebuie materializată pe teren prin repere de gabarit, conform normelor tehnice în vigoare.
(2) Distanţele şi modul de depozitare ale materialelor faţă de linia de cale ferată se stabilesc prin reglementări specifice.
Art. 28 – (1) Gabaritul de material rulant este conturul geometric transversal limită aşezat în poziţie mediană într-un plan vertical perpendicular pe axul longitudinal al vehiculului feroviar, în afara căruia nu trebuie să iasă nici un punct al materialului rulant sau al încărcăturii, atât în staţionare cât şi în mişcare, în aliniament şi în curbă.
(2) Gabaritul CFR de vagon – de încărcare – este gabaritul de material rulant admis pe liniile infrastructurii feroviare publice române, în care trebuie să se înscrie atât vagonul cât şi încărcătura sa.
(3) Vehiculele feroviare, încărcate sau goale şi utilajele pentru întreţinerea căii şi a liniei de contact, în timpul staţionării sau deplasării pe linie, nu trebuie să depăşească cu nici o parte a lor şi/sau cu încărcătura, limitele gabaritului CFR de vagon – de încărcare. Transporturile care depăşesc gabaritul CFR de vagon – de încărcare – se admit în circulaţie numai în condiţiile stabilite prin actele normative şi reglementările specifice în vigoare.

SECŢIUNEA a 3 - a
DISTANŢELE MINIME  ÎNTRE AXELE LINIILOR DE CALE FERATĂ

Art. 29 – (1) Distanţa minimă între axele liniilor duble sau între axele a două linii simple vecine, în linie curentă, în aliniament trebuie să fie de 4000 mm. Pentru liniile modernizate sau nou construite distanţa trebuie să fie, de regulă, de minim 4200 mm. Excepţii se admit numai cu aprobarea autorităţii de stat în transporturile feroviare în baza documentaţiei tehnice avizate de AFER.
(2) La liniile triple – linie dublă vecină cu o linie simplă – şi cvadruple distanţa dintre axele liniei a doua şi a treia în aliniament trebuie să fie de cel puţin 5000 mm.
(3) În staţii distanţa dintre axele liniilor vecine în aliniament trebuie să fie de cel puţin 4750 mm. Pentru liniile modernizate sau nou construite, gabaritul de liberă trecere al liniilor directe va fi de cel prevăzut în normele tehnice pentru liniile curente.
(4) În cazul staţiilor care au peroane între linii, distanţa dintre axele liniilor trebuie să fie de :
a. minimum 9000 mm în staţiile cu un trafic mai mare de 250 călători în 24 ore, pentru a rezulta un peron de 5850 mm, în vederea construirii de treceri subterane;
b. minimum 6200 mm în staţiile cu un trafic mai mic de 250 călători în 24 ore. Excepţii se admit numai cu aprobarea autorităţii de stat în transporturile feroviare.
(5) În staţiile situate pe cale dublă, între liniile directe nu se construiesc peroane .
(6) Pentru liniile destinate transbordării mărfurilor dintr-un vagon în altul, distanţa între axele liniilor respective, în aliniament, va fi de minim de 3600 mm.
(7) Distanţa dintre axele liniilor vecine, când aceste linii sunt în curbe, atât în staţii cât şi în linie curentă se stabileşte în funcţie de rază şi supraînălţarea curbei, conform actelor normative şi reglementărilor specifice.

CAPITOLUL 2
CONSTRUCŢII ŞI INSTALAŢII PENTRU DESFĂŞURAREA OPERAŢIUNILOR DE TRANSPORT FEROVIAR

Art. 30 – Unităţile şi subunităţile care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar trebuie să fie dotate cu construcţii, spaţii, instalaţii, parate şi alte dotări necesare desfăşurării activităţilor pentru care au fost înfiinţate.
Art. 31 – Construcţiile şi instalaţiile pentru desfăşurarea operaţiunilor de transport feroviar vor fi astfel realizate încât :
a. să corespundă activităţii pentru care au fost destinate;
b. să corespundă normelor emise de autorităţile publice privind protecţia mediului, igiena, protecţia muncii, calitatea serviciilor, prevenirea şi stingerea incendiilor, calitatea în construcţii, urbanismul;
c. să asigure siguranţa şi securitatea operaţiunilor de transport feroviar.

CAPITOLUL 3
CONSTRUCŢII FEROVIARE

SECŢIUNEA 1
CONSTRUCŢIA CĂII FERATE

Art. 32 – (1) Toate elementele căii ferate, aflate în exploatare, trebuie să asigure, prin rezistenţa şi stabilitatea lor, siguranţa circulaţiei şi securitatea transporturilor, la vitezele şi sarcinile maxime stabilite prin normele aprobate de către autoritatea de stat în transporturile feroviare.
(2) Excepţie de la prevederile alin. (1) fac elementele dezafectate, scoase din funcţiune sau aflate în conservare, consemnate în evidenţe conform prevederilor legale în vigoare.

SECŢIUNEA a 2 – a
PLANUL ŞI PROFILUL CĂII FERATE

Art.  33 – (1) Razele curbelor, racordările între aliniamente şi curbe între curbe, declivităţile şi racordarea elementelor profilului în lung şi profilurile transversale trebuie să corespundă cu planurile şi profilurile prevăzute în documentaţiile tehnice de execuţie şi să respecte prevederile reglementărilor specifice în vigoare.
(2) Profilurile în lung ale liniilor curente şi din staţii vor fi actualizate permanent de către personalul de specialitate al gestionarului infrastructurii feroviare publice.
Art. 34 – (1) Razele minime ale curbelor liniilor noi, trebuie să corespundă vitezelor maxime de circulaţie şi condiţiilor impuse de gabarit, conform normelor tehnice.
(2) Elementele căii ferate în plan şi în profilul în lung – aliniamente, curbe, curbe de racordare, rampe, supralărgiri, supraînălţări – au valorile prevăzute în normativele de construcţii şi/sau în alte reglementări specifice.
Art. 35 – Declivitatea liniei curente la construirea de căii ferate noi, va fi de maxim 15 o/oo în regiunile cu profilul accidentat şi de maxim 4 o/oo  în celelalte regiuni. Declivităţi mai mari de 4 o/oo  se admit numai în baza documentaţiei tehnice avizate de AFER şi cu aprobarea autorităţii de stat în transporturile feroviare. Racordarea porţiunilor de linie de declivitate diferită se face conform reglementărilor specifice.
Art. 36 – (1) Staţiile de cale ferată se construiesc în aliniament şi palier. Cu aprobarea autorităţii de stat în transporturile feroviare se admite construirea staţiilor de cale ferată pe linii cu declivitate de cel mult 2 o/oo, precum şi în curbe cu raze care să corespundă vitezelor maxime de circulaţie şi condiţiilor impuse de gabarit.
(2) La liniile curente noi cu pante lungi, precum şi în staţiile care delimitează asemenea linii, se construiesc linii de scăpare, conform proiectelor avizate de AFER şi aprobate de autoritatea de stat în transporturile feroviare.
Art. 37 – (1) Cu ocazia lucrărilor de sistematizare, staţiile cu declivitate mai mare de 2 o/oo  sau cu pantă de la aparatele de cale spre linia curentă vor fi prevăzute cu linii de evitare în prelungirea liniilor pe care se efectuează manevra, în capătul spre pantă.
(2) În toate cazurile, liniile de evitare vor avea lungimea stabilită prin proiecte, în funcţie de condiţiile locale şi se aprobă odată cu proiectele respective. Lungimea liniilor de evitare se aprobă de autoritatea de stat în transporturile feroviare, în baza avizului dat de AFER.

SECŢIUNEA a 3 – a
INFRASTRUCTURA CĂII FERATE

Art. 38 – (1) Infrastructura căii ferate este alcătuită din straturile de repartiţie, terasamentele, amenajările destinate colectării şi îndepărtării apelor de suprafaţă, lucrările de artă şi lucrările de bază.
(2) Dimensiunile suprafeţei superioare a platformei terasamentelor în aliniamente şi curbe sunt reglementate prin norme tehnice.
(3) Platforma terasamentelor trebuie să asigure stabilitatea suprastructurii căii ferate, să corespundă cerinţelor de perspectivă, să permită utilizarea maşinilor grele de cale şi circulaţia personalului feroviar şi a utilajelor uşoare în lungul căii ferate.
(4) Platforma terasamentelor trebuie să fie cu cel puţin 0,5 m, ca înălţime, peste nivelul cel mai mare al apelor în caz de viituri puternice, stabilit prin normele tehnice în vigoare.
(5) Terasamentele trebuie să fie prevăzute cu sisteme de drenare a apei, de protecţie şi de consolidare, care să asigure stabilitatea şi menţinerea lor în stare uscată.
Art. 39 – (1) Lucrările de artă din beton sau zidărie, precum şi infrastructura celorlalte lucrări de artă, se vor construi la o schemă de încărcare care să corespundă dezvoltării traficului în viitor, în raport cu sarcina pe osie, viteza şi gabaritul stabilite pentru fiecare secţie de circulaţie, de către autoritatea de stat în transporturile feroviare.
(2) Podurile metalice se vor construi cu respectarea schemelor de încărcare prevăzute în normele tehnice şi cu posibilitatea consolidării lor, pentru a le face apte unor scheme superioare, determinate de modernizarea vehiculelor feroviare.
(3) Pe poduri, calea ferată trebuie să fie prevăzute cu contraşini contra deraierii, conform normelor tehnice. Şinele de pe podurile metalice să fie izolate electric pentru a nu influenţa funcţionarea normală a circuitelor de cale sau a altor instalaţii feroviare.
(4) Lucrările de artă expuse acţiunilor dăunătoare ale unor agenţi naturali, trebuie să fie prevăzute cu amenajări speciale pentru apărarea lor de aceste acţiuni şi cu dispozitive pentru revizuire.
(5) Când podurile metalice sunt subtraversate de căi rutiere, se vor monta în ambele părţi laterale ale podului, la distanţă minimă de 15 metri de acestea, portale de gabarit, care să nu permită trecerea vehiculelor rutiere ce ar putea lovi podurile de cale ferată.
(6) În zonele cu căderi de stânci, alunecări de teren şi/sau viituri, evidenţiate ca puncte periculoase, calea ferată va fi protejată prin lucrări de artă corespunzătoare.

SECŢIUNEA a 4 – a
SUPRASTRUCTURA CĂII FERATE

Art. 40 – (1) Suprastructura căii este alcătuită din prisma de piatră spartă, traversele, şinele de cale ferată, aparatele de cale şi materialul mărunt de cale.
(2) Suprastructura căii trebuie astfel alcătuită încât la construcţiile noi, precum şi după reconstrucţii şi refacţii, să permită, de regulă, sarcina pe osie de cel puţin 25 de tone; excepţii se aprobă numai de către autoritatea de stat în transporturile feroviare, cu avizul AFER.
Art. 41 – (1) Ecartamentul căii ferate este distanţa dintre feţele interioare ale şinelor, măsurată în aliniament, la 14 mm sub planul de rulare al acestora şi trebuie să fie de 1435 mm.
(2) Ecartamentul căii în curbe se stabileşte în raport cu raza curbei.
(3) Toleranţele admise la ecartament sunt cele prevăzute în actele normative şi reglementările specifice, puse de acord cu reglementările internaţionale.
Art. 42 – (1) În aliniament şi curbe fără supraînălţare, feţele superioare ale ciupercii şinelor ambelor fire trebuie să fie la acelaşi nivel. Toleranţele la nivel sunt cele prevăzute în actele normative şi reglementările specifice. În curbe cu supraînălţare, şina exterioară trebuie supraînălţată faţă de şina interioară în funcţie de viteza maximă de circulaţie stabilită pe porţiunea de linie respectivă şi raza curbei, conform prevederilor din actele normative şi reglementările specifice.
(2) Valoarea maximă a supraînălţării şinei interioare în curbe este de 150 mm.

SECŢIUNEA a 5 – a
APARATE DE CALE

Art. 43 – Aparatele de cale trebuie să corespundă documentaţiei tehnice aprobate şi să admită aceeaşi sarcină pe osie ca şi suprastructura liniei curente.
(2) Aparatele de cale trebuie să aibă următoarele tangente şi raze :
a. pe liniile de primire şi expediere ale trenurilor în abatere, tangenta să fie de maxim 1/9, iar curba liniei abătute să fie de minim 190 m; aparatele de cale cu tangenta mai mare sau egală cu 1/6 şi curba liniei abătute cu o rază mai mare de 190 m se pot monta pe liniile de primire şi de expediere ale trenurilor, numai dacă sunt atacate de trenuri numai în poziţie pe directă, respectiv pe diagonalele pentru manevră;
Pe liniile de primire şi expediere ale trenurilor de călători nou construite, sau sistematizate, se vor introduce aparate de cale cu tangenta maximă de 1/9 şi raza de cel puţin 300 m;
b. pe restul liniilor staţiei, tangenta să fie de maxim 1/6,6 şi raza curbei liniei abătute să fie de minim 190 m;
c. pentru punctele de ramificaţie a două direcţii de mers în linie curentă, tangenta să nu fie mai mare de 1/12 şi curba liniei abătute să nu aibă o rază mai mică 500 m;
d. la aparatele de cale simetrice tangenta să nu fie mai mare de 1/6 şi raza curba să nu fie mai mică 180 m;
(3) Viteza de circulaţie pe linia directă a aparatelor de cale amplasate pe linie curentă sau pe liniile directe din staţii, este viteza maximă de circulaţie a liniei, cu excepţia traversărilor cu sau fără joncţiune, unde viteza se limitează la maxim 100 km/h. Traversările cu sau fără joncţiune amplasate pe liniile directe din staţii existente se vor elimina cu ocazia lucrărilor de modernizare a dispozitivelor de linii din staţii.
(4) Tangentele şi razele aparatelor de cale, admise în funcţie de categoria şi destinaţia liniilor de cale ferată – magistrale, principale, secundare, de ramificaţie, directe, primiri – expedieri, de manevră – sunt cele prevăzute în actele normative şi reglementările specifice în vigoare.
(5) Aparatele de cale de pe liniile directe, de pe liniile de primire şi expediere ale trenurilor şi aparatele de cale simetrice vor fi echipate cu dispozitive de zăvorâre şi cu sisteme pentru controlul efectuării cursei complete a acului dezlipit. Tipurile de zăvorâre se stabilesc în funcţie de amplasarea şi viteza de circulaţie peste aparatul de cale prin reglementări specifice.
Art. 44 – În staţiile de cale ferată modificarea dispozitivului de linii se face cu avizul AFER şi aprobarea autorităţii de stat în transporturile feroviare. Modificarea dispozitivului de linii va fi inclusă în planul tehnic de exploatare a staţiei şi în instrucţiunile de manipulare a instalaţiilor de siguranţă.
Art. 45 – Aparatele de cale necentralizate electrodinamic precum şi cel din staţiile centralizate electrodinamic fără parcursuri de manevră centralizate, trebuie să fie înzestrate cu indicatoare pentru poziţia macazurilor aparatelor de cale.

SECŢIUNEA a 6 – a
TRECERILE LA NIVEL CU LINIILE DE CALE FERATĂ

Art. 46 – (1) Punctele de intersecţie la acelaşi nivel ale liniilor de cale ferată cu drumuri deschise circulaţiei publice pe care se circulă cu mijloace cu tracţiune mecanică şi/sau animală, denumite treceri la nivel, se stabilesc conform reglementărilor specifice în vigoare.
(2) Construcţia, amenajarea, sistematizarea, exploatarea şi întreţinerea trecerilor la nivel ale liniilor de cale ferată, se execută conform actelor normative şi reglementărilor specifice în vigoare.
(3) Traversarea liniilor de cale ferată de către pietoni, vehicule sau animale se face numai prin locuri special amenajate şi numai cu respectarea normelor şi reglementărilor specifice în vigoare.
(4) La trecerile la nivel are prioritate traficul feroviar.
Art. 47 – (1) Nu se admite amplasarea trecerilor la nivel cu intersectarea următoarelor elemente ale infrastructurii feroviare :
a. aparate de cale;
b. liniile de cale ferată electrificate care ar urma să se intersecteze cu linii de tramvai sau trasee de troleibuze;
c. un grup de trei sau mai multe linii de cale ferată;
d. liniile de cale ferată de primire-expediere din staţii;
(2) Nu se admite amplasarea trecerilor la nivel în zona curbelor de cale ferată cu supraînălţare.
Art. 48 – (1) trecerile la nivel cu calea ferată trebuie să fie semnalizate în funcţie de următoarele :
a. intensitatea traficului feroviar şi viteza maximă de circulaţia a trenurilor;
b. clasa tehnică a drumului sau categoria străzii;
c. condiţii de vizibilitate.
(2) În funcţie de modul în care se realizează semnalizarea circulaţiei feroviare şi rutiere, trecerile la nivel se clasifică în :
a. treceri la nivel cu bariere - tip B;
b. treceri la nivel cu instalaţii automate de semnalizare rutieră cu semibariere - tip BAT;
c. treceri la nivel cu instalaţii automate de semnalizare rutieră fără semibariere - tip SAT;
d. treceri la nivel semnalizate numai cu indicatoare rutiere - tip IR.
(3) Poziţia normală a barierelor şi semibarierelor la trecerile la nivel este cea în poziţie deschisă; poziţia normală a barierelor poate fi modificată în cazuri bine justificate, conform prevederilor legale în vigoare.
(4) La liniile electrificate, se instalează pe ambele părţi ale trecerii la nivel, indicatorul rutier de interzicere „Accesul interzis vehiculelor având o înălţime mai mare de … m” – având înscrisă pe indicator limitarea de gabarit de înălţime.
(5) La toate trecerile la nivel cu calea ferată amenajate pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă cuprinsă între 140 şi 160 km/h, se asigură închiderea fiecărui fir de circulaţie rutieră; în acest caz instalaţia de semnalizare rutieră tip BAT are un număr de patru bariere.
Art. 49 – (1) Trecerile la nivel trebuie amenajate şi semnalizate conform actelor normative şi reglementărilor specifice în vigoare.
(2) Trecerile la nivel cu bariere acţionate manual, mecanic sau electric vor fi deservite cu agenţi, iar barierele se iluminează pe timpul nopţii, pe timp de ceaţă, viscol sau în alte condiţii nefavorabile care reduc vizibilitatea.
(3) Trecerile la nivel dotate cu instalaţii automate de semnalizare rutieră cu sau fără semibariere, funcţionează fără agenţi.
(4) Posturile de la trecerile la nivel deservite de agenţi trebuie să fie înzestrate cu telefoane prevăzute cu sonerii exterioare.
Art. 50 – Circulaţia peste trecerile la nivel a vehiculelor cu caracteristici speciale prevăzute în actele normative privind regimul juridic al drumurilor se admite numai cu avizul şi în condiţiile stabilite de împuternicitul secţiei de întreţinere a căii în funcţie de cel puţin picher şi, după caz, a împuternicitului subunităţii de electrificare, pe liniile de cale ferată electrificate.

SECŢIUNEA a 7 – a
TRAVERSĂRI ALE LINIILOR DE CALE FERATĂ

Art. 51 – Traversările noi ale liniilor de cale ferată cu alte linii de cale ferată, linii de tramvaie sau troleibuze şi drumuri naţionale se execută denivelat, cu respectarea gabaritului prevăzut în actele normative şi reglementările specifice în vigoare.
Art. 52 – (1) Traversările liniilor de cale ferată cu linii pentru transportul energiei electrice, linii telegrafice şi telefonice, conducte de petrol, conducte de apă şi alte instalaţii aeriene sau subterane se execută pe baza autorizaţiei eliberate de către gestionarul de infrastructură, în baza unei documentaţii, pentru fiecare caz în parte şi cu prevederea executării lucrărilor de protecţie a liniilor de cale ferată şi instalaţiilor feroviare. Acestea se semnalizează pe teren conform actelor normative şi reglementărilor specifice în vigoare.
(2) Supravegherea îndeplinirii condiţiilor de la alin. (1) se face de către personalul de întreţinere a căii, de electrificare, centralizare, telecomandă şi telecomunicaţii feroviare.

SECŢIUNEA a 8 – a
ÎNCĂLECĂRI ŞI JONCŢIUNI DE LINII DE CALE FERATĂ

Art. 53 – Încălecări şi joncţiuni de linii de cale ferată ale agenţilor economici în linie curentă, se admit numai cu avizul autorităţii de stat în transporturile feroviare şi numai dacă sunt prevăzute cu linii de evitare.
Art. 54 – (1) Joncţiunile, traversările sau încălecările de linii de cale ferată ale agenţilor economici, cu liniile de cale ferată de primire şi expediere ale trenurilor, vor fi prevăzute cu linii de evitare, de cel puţin 50 m lungime utilă.
(2) La liniile de cale ferată ale agenţilor economici cu joncţiuni în liniile de primire şi expediere ale trenurilor, cu excepţia liniilor directe, care nu prezintă pericol de fugire a vehiculelor feroviare spre staţi şi pe care nu se manevrează cu vehiculele motoare aparţinând agenţilor economici, linia de evitare poate fi înlocuită cu saboţi de deraiere, numai cu avizul unui proiectant autorizat.
(3) Liniile de cale ferată de evitare precum şi liniile de cale ferată înfundate, trebuie să fie prevăzute la capăt cu opritor fix.
(4) Joncţiunile, traversările sau încălecările de linii de cale ferată ale agenţilor economici cu alte linii decât cele de primire-expediere din staţii trebuie să fie prevăzute cu saboţi de deraiere.
Art. 55 – La ramificaţiile, traversările sau încălecările a două linii de cale ferată curente trebuie să se prevadă linii de cale ferată de evitare pentru linia mai puţin solicitată.
Art. 56 – Pe liniile de cale ferată nou construite, curente duble, aparatele de cale de la joncţiunile care deservesc liniile de cale ferată ale agenţilor economici, vor fi amplasate astfel încât trenurile care circulă pe linia de cale ferată normală a sensului de mers să atace aparatul de cale pe la călcâi. Excepţii se admit numai cu avizul AFER şi al unui agent economic autorizat în proiectare căi ferate.

SECŢIUNEA a 9 – a
INDICATOARE DE CALE ŞI DE SEMNALIZARE

Art. 57 – (1) Indicatoarele de cale şi de semnalizare se instalează de-a lungul liniilor de cale ferată, atât în  linie curentă cât şi în staţii.
(2) Indicatoarele de semnalizare se instalează, de regulă, pe partea dreaptă a sensului de mers, iar la liniile duble pentru circulaţia pe falsă, se montează pe partea stângă a sensului de mers.
(3) Indicatoarele de cale specifice semnalelor fixe sau mobile se instalează pe aceeaşi parte a sensului de mers cu semnale asociate.
(4) Indicatoarele de cale se montează pe partea dreaptă a căii, în sensul de la Bucureşti, cu excepţia indicatoarelor hectometrice care, pe linia dublă, se montează alternativ, de o parte şi de alta a căii.
(5) Limita zonei de siguranţă a infrastructurii feroviare şi existenţa unor lucrări subterane în această zonă se marchează cu repere speciale. În zona de siguranţă a căii ferate este interzis accesul sau prezenţa oricărei persoane, în afara personalului autorizat pentru desfăşurarea activităţii feroviare şi numai pentru exercitarea atribuţiilor în timpul serviciului. Executarea lucrărilor în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice se face cu avizul autorităţii de stat în transporturile feroviare sau după caz, de către personalul propriu al gestionarului de infrastructură feroviară publică, numai în condiţiile prevăzute în normele tehnice şi/sau reglementările specifice.
(6) În punctele de joncţiune ale liniilor de cale ferată se instalează mărci de siguranţă.
(7) Marca de siguranţă se aşează între linii, acolo unde distanţa între axele liniilor convergente este de cel puţin 3,5 m. la aparatele de cale montate în curbe distanţa de 3,5 m se sporeşte potrivit actelor normative şi a reglementărilor specifice de sporire a gabaritului.
(8) În cazul staţiilor cu secţiuni controlate electric, mărcile de siguranţă se vor amplasa corelat cu poziţia joantelor izolante; aceste situaţii se vor reglementa în actele normative şi reglementările specifice.
(9) Înaintea semnalelor prevestitoare, pe linii fără bloc de linie automat, a haltelor din linie curentă, a paletelor galbene de la restricţiile de viteză, a semnalelor de avarie a trecerilor la nivel de pe secţiile de circulaţie neînzestrate cu bloc de linie automat, se amplasează balize avertizoare.
(10) Pe liniile electrificate se amplasează indicatoare specifice liniei de contact.
(11) Pentru recunoaştere, la unele semnale prevăzute în reglementările specifice se montează sau se amplasează repere de semnal.
(12) Indicatoarele de cale, indicatoarele de semnalizare, indicatoarele specifice liniei de contact şi reperele trebuie să corespundă prevederilor din actele normative şi reglementările specifice. Reperele, balizele şi indicatoarele, în afara celor luminoase vor fi vopsite pe partea dinspre tren cu vopsele reflectorizante sau vor fi prevăzute cu folii reflectorizante.

CAPITOLUL 4
INSTALAŢII FEROVIARE

SECŢIUNEA 1
SEMNALIZARE ŞI INSTALAŢII DE SEMNALIZARE

Art. 58.- Tipul construcţiilor şi instalaţiilor feroviare, fixe şi mobile, al rechizitelor de semnalizare utilizate la căile ferate din România trebuie să fie aprobat de către autoritatea de stat în transporturile feroviare, cu avizul AFER.
Art. 59.-(1) Prin semnal se înţelege instalaţia sau mijlocul cu  ajutorul căruia se transmit sau se primesc ordine şi indicaţii de către personalul care asigură desfăşurarea traficului feroviar. În categoria semnalelor sunt cuprinse şi indicatoarele sau completează indicaţiile date de semnale.
(2) Semnalele servesc pentru realizarea siguranţei circulaţiei trenurilor, organizarea şi efectuarea circulaţiei trenurilor şi a activităţii de manevră.
(3) Indicaţia semnalului este un ordin care trebuie îndeplinit necondiţionat, prin toate mijloacele posibile de către personalul feroviar care asigură desfăşurarea traficului feroviar.
(4) Este interzisă depăşirea unui semnal care ordona oprire sau depăşirea vitezei ordonate de semnal.
(5) Semnalele luminoase stinse, semafoarele neiluminate, semnalele care dau indicaţii ce se contrazic, dubioase sau cu semnalizare neregulamentară, ordonă oprirea. Excepţie de la ordinul de a opri în faţa semnalelor stinse sau cu indicaţii dubioase fac semnalele prevestitoare de pe secţiile nedotate cu bloc de linie automat şi semnale repetitoare, care indică reducerea vitezei - următorul semnal ordonă oprirea, pentru a asigura oprirea la semnalul pe care îl preced.
(6) În cazul semnalelor de avarie ale trecerilor la nivel şi de la tuneluri – a căror stare normală este stinsă - dacă acestea dau indicaţii de oprire sau dubioasa, se iau măsuri de reducere a vitezei şi oprire a trenurilor înainte de trecerea la nivel sau tunel.
(7)  Se permite depăşirea u7nui semnal a cărui indicaţie ordonă oprirea, cu indicaţie dubioasă sau stins, numai dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în reglementările specifice.
Art. 60.- (1) Pe infrastructura feroviară din România se utilizează semnalizarea cu două trepte de viteză şi semnalizarea cu trepte multiple de viteză, ambele completate, după caz, cu semnalizarea direcţiei, numărului liniei, ieşirii pe linia din stânga a căii duble, lipsei distanţei de frânare şi valoarea vitezei. (2) Valorile vitezelor stabilite şi reduse sunt transmise prin indicaţii date de semafoare, semnale luminoase, indicatoare, precedate după caz de balize avertizoare.
(3) Reglementări specifice cu privire la semnalizarea utilizată pe infrastructura feroviară din România se stabilesc prin Regulamentul de semnalizare CFR, care se aprobă de autoritatea de stat în transporturile feroviare.
Art. 61.-(1) Semnificaţia culorilor de bază ale semnalelor folosite la semnalizarea circulaţiei trenurilor şi executarea operaţiilor de manevră  este următoarea :
 roşu – ordonă oprirea;
 galben – permite circulaţia trenurilor, ordonând reducerea vitezei în vederea opririi la semnalul următor sau continuarea mersului în cazul când semnalul următor nu indică oprirea;
 verde – permite circulaţia trenurilor cu viteza stabilită;
 albastru – ordonă oprirea mişcărilor de manevră;
 alb lunar – permite mişcările de manevră sau circulaţia trenurilor cu viteză redusă prevăzută în reglementările specifice.
(2) Se interzice, instalarea în vecinătatea liniilor de cale ferată, de panouri decorative,pancarte sau altele asemenea şi lumini care pot produce confuzii la perceperea corectă a indicaţiilor privind semnalizarea pe infrastructura feroviară din România.
(3) Este interzisă utilizarea la semnale a geamurilor şi lentilelor care dau o culoare ce nu corespunde normelor tehnice şi modelelor stabilite de AFER.
Art. 62 - Punctele de secţionare, liniile încălecate, traversările liniilor de cale ferată la acelaşi nivel, podurile cu grinzi mobile şi joncţiunile şi ramificaţiile din linie curentă trebuie să fie acoperite cu semnale.
Art. 63.- (1) Semnalele de circulaţie şi de manevră trebuie să fie amplasate pe partea dreaptă a căii, în sensul de mers al trenurilor sau cel mult deasupra axei căii acoperite de ele.
(2) Pe liniile de cale ferată duble cu bloc de linie automat banalizat, pentru circulaţia pe firul din stânga al sensului de mers, semnalele de trecere ale blocului de linie automat, prevestitoare, de avarie la treceri le la nivel, de avarie la tuneluri şi de intrare se pot monta pe partea stângă a sensului de mers cu condiţia să nu poată fi considerate ca aparţinând altor linii sau direcţii de mers şi să fie amplasate uniform pe stânga sau pe dreapta, pe intervalele dintre staţii. (3) În cazul mai multor linii de cale ferată alăturate, semnalele fiecărei linii se vor instala astfel încât să nu poată fi considerate drept semnale aparţinând liniilor de cale ferată vecine.
(4) Pe liniile de cale ferată simple, pentru îmbunătăţirea vizibilităţii, unele semnale se pot
amplasa pe partea stângă a sens ului de mers În condiţiile prevăzute În Regulamentul de semnalizare CFR.
(5) În toate cazurile, În care semnalele aferente circulaţiei pe linia din stânga a căii duble sunt amplasate pe partea stângă a liniei de cale ferată, În profil cu ele, pe partea dreaptă a liniei duble se va amplasa un reper prevăzut În reglementările specifice.
Art. 64.- Indicaţia normală a semnalelor este următoarea:
pe secţiile neÎnzestrate cu bloc de linie automat indicaţia normală a semnalelor luminoase sau mecanice de intrare, de ieşire, de parcurs şi de trecere sau de ramificaţie ale posturilor de mişcare este pe "oprire";
pe secţiile Înzestrate cu bloc de linie automat indicaţi a normală a semnalelor de trecere ale blocului de linie automat, este permisivă sau pe oprire, În funcţie de orientarea blocului de linie automat, iar a semnalelor de intrare, de ieşire, de parcurs şi de ramificaţie este pe oprire. În cazul În care instalaţia de centralizare electrodinamică a staţiei este trecută la regimul de continuitate al blocului de linie automat, semnalele luminoase de intrare, de ieşire, de parcurs, la fel ca semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat, trebuie să dea indicaţii corespunzătoare stării de liber sau de ocupat ale sectoarelor de bloc pe care le acoperă;
pe secţiile dotate cu bloc de linie automat, semnalele luminoase sunt în mod normal aprinse, cu excepţia semnalelor de avarie de la trecerile la nivel şi de la tunele, care sunt stinse.
Art. 65.- (1) În caz de defectare, semnalele luminoase de circulaţie şi de manevră ce dau o indicaţie permisivă trebuie să treacă automat pe oprire.
(2) În caz de rupere a transmisiei, semafoarele şi semnalele prevestitoare mecanice trebuie să treacă automat pe oprire, respectiv pe poziţia corespunzătoare indicaţiei de oprire a semnalului de circulaţie cu care sunt În dependenţă.
Art. 66.- (1) Semnalele de intrare şi de ramificaţie în altă direcţie de mers precedate de semnale prevestitoare trebuie să fie amplasate la cel puţin 200 m de vârful aparatului de cale atacat pe la vârf sau de marca de siguranţă, atunci când aparatul de cale este atacat pe la călcâi.
(2) În cazul În care instalarea lor la cel puţin 200 m nu asigură distanţa de vizibilitate sau când condiţiile de pe teren nu permit instalarea lor la 200 m, semnalele pot fi instalate la cel mult 250 m. Pe secţiile electrificate sau care vor fi electrificate, semnalele de intrare trebuie să fie amplasate Înainte de intervalele - dinspre linia curentă - care separă reţeaua de contact a liniei curente de cea a staţiei, până la cel mult 400 m.
Art.67.- (1) Înaintea semnalelor de intrare, de ramificaţie în altă direcţie de mers, precum şi Înaintea semnalelor de trecere, se instalează semnale care prevestesc indicaţia acestora.
(2) Semnalul prevestitor se amplasează la o distanţă de minim 1000 m faţă de semnalul pe care îl precede
cu excepţia celor care fac şi funcţia de semnal de trecere al blocului de linie automat . Semnalul prevestitor, pe distanţele fără bloc de linie automat, se amplasează la cel mult 1500 m faţă de semnalul pe care îl precede, cu excepţia cazurilor avizate de AFER. În rampe mai mari de 10 %0, dacă aşezarea semnalelor prevestitoare la această distanţă nu este posibilă, se admite instalarea lor la o distanţă mai mică, însă nu mai puţin decât lungimea drumului de frânare corespunzătoare vitezei maxime de circulaţie admisă, plus 100 m.
(3) În anumite cazuri, în care semnalele de intrare, de ramificaţie în ~ltă direcţie de mers şi de trecere sunt precedate de alte semnale cu care sunt în dependenţă, acestea din ~rmă îndeplinesc şi funcţia de semnale prevestitoare pentru semnalele pe care le preced.
(4) Înaintea tuturor semnalelor prevestitoare, pe secţiile nedotate cu bloc de linie automat trebuie să se instaleze balize avertizoare.
(5) Pe liniile înzestrate cu bloc de linie automat fiecare semnal luminos este prevestitor pentru semnalul luminos următor. Când semnalul de trecere al blocului de linie automat precede un semnal de intrare sau de ramificaţie, el va îndeplini şi funcţia de semnal prevestitor al acestuia şi va fi prevăzut cu un reper distinctiv.
Art. 68.- (1) Semnalele de ieşire sunt semnale care permit accesul trenului în linie curentă.
(2) Liniile din staţie de la care se expediază trenuri trebuie să fie prevăzute, de regulă, cu semnale de ieşire; aceste linii pot fi prevăzute şi cu semnale de parcurs amplasate înaintea semnalului de ieşire, în funcţie de configuraţia staţiei.
(3) Semnalele de ieşire se amplasează înaintea mărcii reale de siguranţă a primului aparat de cale atacat pe la călcâi.
(4) Semnalele de parcurs se amplasează la vârful primului aparat de cale atacat pe la vârf sau înaintea mărcii reale de siguranţă a primului aparat de cale atacat pe la călcâi.
(5) Semnalele de ieşire şi de parcurs pot fi retrase faţă de marca de siguranţă, cu o distanţă de cel puţin 100 m pentru linia directă şi 50 m pentru linia abătută, distanţe denumite drumuri de alunecare.
(6) Se admite instalarea semnalelor şi în următoarele caZUrI:
semnal unic de ieşire, amplasat în afara dispozitivului de linii în cazul staţiilor înzestrate cu instalaţii de asigurare cu încuietori cu chei cu şi fără bloc;
semnale luminoase de ieşire sau de parcurs de grup, în afară de liniile pe care se efectuează treceri fără oprire; semnalele luminoase de ieşire sau de parcurs de grup trebuie să fie completate cu indicatoare de linie.
(7) În staţiile cu mai multe direcţii de mers, semnalele luminoase de intrare, de ieşire şi de parcurs trebuie prevăzute, după caz, cu indicatoare luminoase de direcţie.
Art.69.- În staţii, distanţa între două semnale de circulaţie în acelaşi sens de mers trebuie să fie de cel puţin
300 m. Semnalele de manevră între ele cât şi faţă de semnalele de circulaţie, se pot amplasa la distanţe mai mici de 300 m.
Art. 70.- Semnalele de manevră se amplasează în funcţie de necesităţile de exploatare, vizibilitate, gabarit şi de
eventualitatea necesităţii montării unui sabot de deraiere.
Art. 71.- (1) Semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat se instalează la limitele sectoare lor de bloc. Lungimea minimă a unui sector al blocului de linie automat trebuie să fic de 1200 m.
(2) Distanţa minimă de 1200 m se va r~aliza şi între semnalele consecutive de intrare, de parcurs şi de ieşire de Ia liniile directe din staţii în ambele sensuri de mers. La calculul distanţei se poate lua în considerare şi lungimea drumului de alunecare. În staţiile în care nu poate fi asigurată această distanţă minimă, instalaţiile de centralizare electrodinamică nu trebuie să permită trecerea Ia regimul de continuitate a blocului de linie automat.
(3) În baza documentaţiei tehnice avizată de AFER se admite amplasarea semnalelor luminoase de trecere ale blocului de linie automat la o distanţă mai mică de 1200 m, acolo unde aceasta nu poate fi asigurată, dar nu mai puţin decât drumul de frânare corespunzător vitezei maxime admise, plus 100 m; semnalele în cauză vor fi prevăzute cu un reper distinctiv.
Art. 72.- Semnalele de avarie de la trecerile la nivel, în linie curentă, se amplasează la 50 m faţă de extremitatea cea mai apropiată a trecerii la nivel. Dacă acest lucru nu este posibil semnalele de avarie se pot amplasa la o distanţă mai mare, dar nu mai mult de 100 m.
Art. 73.- Semnalele luminoase ale blocului de linie automat trebuie să fie în dependenţă între ele, astfel încât să dea următoarele indicaţii:
a. trei indicaţii:
al- roşu - opreşte fără a depăşi semnalul ­primul sector de bloc este ocupat;
a2- galben - liber cu viteza stabilită, atenţie, semnalul următor ordonă oprirea - primul sector de bloc din faţă este liber, al doilea este ocupat;
a3- verde - liber cu viteza stabilită, semnalul următor este pe liber cu viteza stabilită -cel puţin primele două sectoare de bloc sunt libere.
b. patru indicaţii:
bl.- roşu - opreşte fără a depăşi semnalul -
primul sector de bloc este ocupat
b2- galben - liber cu viteza stabilită, atenţie, semnalul următor ordonă oprirea - primul sector de bloc din faţă este liber, al doilea este ocupat;
b3- verde - liber cu viteza stabilită, semnalul următor este pe liber cu viteza stabilită cel puţin primele două sectoare de bloc sunt libere;
b4-verde clipitor - liber cu viteza stabilită, semnalul următor este pe liber cu viteza stabilită - primele două sectoare de bloc sunt libere;
Art.74.- (1) Amplasarea semnalelor se va face conform prevederilor actelor normative, cu respectarea următoarelor condiţii de vizibilitate:
indicaţiile semnalelor de intrare, de ramificaţie, de trecere ale posturilor din linie curentă , . precedate de semnale prevestitoare, precum şi semnalele luminoase de parcurs de la liniile directe, trebuie să fie distinse în mod sigur, atât ziua cât şi noaptea pe linii cu viteza de circulaţie până la 120 kmIh de la o distanţă
de cel puţin 400 m, iar pe linii cu viteza de circulaţie de peste 120 km/h de Ia o distanţă de cel puţin 600 m. Pe terenuri foarte accidentate - munţi, debleuri adânci - se admite ca vizibilitatea acestor semnale să fie mai mică de 400 m, respectiv 600 m, însă nu mai puţin de 200 m, respectiv
250 m; în aceste cazuri se vor monta semnale repetitoare;
indicaţiile semnalelor de ieşire şi de parcurs de la liniile directe, neprecedate de o indicaţie prevestitoare, trebuie să fie distinse de la cel puţin 800 m, în care caz viteza maximă de circulaţie a trenurilor fără oprire prin staţie va fi limitată la viteza de la care se poate asigura oprirea trenului; dacă semnalul de intrare face funcţia şi de semnal prevestitor al semnalului de ieşire sau de parcurs de la liniile directe se admite o distanţă de cel puţin 400 m, pe linii cu viteze de circulaţie până la 120 km/h, iar pe linii cu viteze de circulaţie de peste 120 km/h, de la o distanţă de cel puţin 600 m. În locurile unde situaţia nu permite asigurarea distanţei normale, se admite ca vizibilitatea semnalului de ieşire şi de parcurs să fie mai mică de 400 m, respectiv 600 m, dar nu mai puţin de
200 m, respectiv 250 m; în aceste cazuri se vor monta semnale repetitoare;
indicaţiile semnalelor de ieşire şi de parcurs de Ia liniile abătute, precum şi ale semnalelor luminoase şi mecanice de manevră trebuie să poată ti distinse În mod sigur de la o distanţă de cel puţin 200 m; În acest caz. indicaţiile semnalelor de ieşire sau repetitoare trebuie să fie vizibile din locul unde opreşte În mod normal locomotiva trenului;
indicaţiile          semnalelor        prevestitoare,
semnalelor luminoase de trecere ale blocului de linie automat şi semnalelor de avarie trebuie să tie distinse În mod sigur, atât ziua cât şi noaptea, de la distanţa de 300 m, pe liniile cu viteza de circulaţie până la 120 km/h şi de la distanţa de
400 m, pe liniile cu viteze de circulaţie mai mari de 120 km/h. Când condiţiile de teren nu permit respectarea distanţe lor de vizibilitate, acestea se pot reduce până la 200 m, respectiv 250 m; În cazul când nu se pot asigura distanţele de vizibilitate stabilite, semnalele luminoase ale blocului de linie automat se vor prevedea cu semnale repetitoare;
indicaţiile semnalelor repetitoare trebuie să fie distinse În mod sigur de la o distanţă de la care, până la semnalul pe care îl preced, există distanţa prevăzută pentru vizibilitatea normală a semnalului de circulaţie a cărei indicaţie o repetă;
indicaţiile pe care le dau indicatoarele de linie trebuie să tie distinse În mod sigur de la aceeaşi distanţă ca şi distanţa de vizibilitate a semnalului pe care sunt montate;
'indicaţiile luminoase pe care le dau indicatoarele de viteză utilizate la semnalizarea treptelor multiple de viteză trebuie să fie distinse sigur, atât ziua cât şi noaptea, de la distanţa de 400 m.
(2) În locurile unde nu este posibil să se obţină condiţiile de vizibilitate, prevăzute la alin.(l) pentru semnalele de circulaţie trebuie să se instaleze semnale repetitoare, În dependenţă cu acestea. Pe distanţa de vizibilitate precizată În prezentul articol, trebuie asigurată vizibilitatea indicaţiei semnalelor sau a repetitoarc1or acestora.
Art. 75.- (1) În biroul de mişcare trebuie să existe controlul indicaţiei semnalelor de intrare. Acesta se prevede şi În staţiile În care semnalele de ieşire sau semnalele repetitoare de ieşire nu se văd din dreptul biroului de mIşcare.
(2) Luminile indicaţii lor de noapte ale semnalelor mecanice trebuie să fie supravegheate. Supravegherea se face, fie prin observarea indicaţiilor date de semnale, fie prin observarea luminilor de control, vizibile În partea opusă sensului
            de semnalizare.             '
Art. 76.- (1) Iluminarea dispozitivelor de semnalizare trebuie să asigure vizibilitatea clară de pe locomotivă a semnalelor, atât ziua cât şi noaptea.
(2) Toate dispozitivele de semnalizare care dau indicaţii de noapte, diferite de cele de zi, trebuie să fie iluminate după calendarul de iluminare.
(3) Agenţii Însărcinaţi cu Întreţinerea şi aprinderea semnalelor şi indicatoarelor răspund pentru iluminarea lor corespunzătoare, la timp şi fără întrerupere.
(4) Pentru organizarea şi controlul iluminării răspund următorii salariaţi:
şefii      secţiilor             de        centralizare       şi
telecomandă, pentru semnalele luminoase şi indicatoarele iluminate electric din instalaţiile de centrali zare electrodinamică şi bloc de linie automat;
şefii de staţie, pentru semafoare, semnale mecanice prevestitoare, semnale mecanice de manevră, indicatoare de staţie, indicatoare de macaz ale aparatelor de cale sau ale opritoarelor, saboţi1or de deraiere şi ale coloanelor hidraulice;
conducătorii altor unităţi şi/sau subunităţi, pentru dispozitive de semnalizare de pe liniile de cale ferată proprii;
şefii de district, pentru semnalele mobile de acoperire ale porţiunilor de linie slăbite sau închise pentru lucrări sau din alte cauze;
şefii subunităţilor zonale de electrificare,
pentru indicatoarele proprii.
(5) Modalităţi1e de aprindere şi stingere a dispozitivelor de iluminare a semnalelor mecanice prevestitoare, a indicatorului permanent de acoperire a punctelor de secţionare de pe secţiile cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor şi a indicatorului "împingerea trenului încetează" se stabilesc de către conducătorul teritorial al subunităţii gestionare de infrastructură.
Art.77.- Pe catargul semaforului de intrare trebuie să se instaleze semnalul mecanic prevestitor al semaforului de ieşire - paleta prevestitoare - în dependenţă cu acesta.
Art. 78.- (1) Amplasarea semnalelor fixe se stabileşte de către o comisie numită de către regionala de cale ferată, În prezenţa proiectantului autorizat.
(2) Schemele de amplasare a semnalelor fixe din staţie şi din linie curentă, precum şi programele de Înzăvorâre a macazurilor, semnalelor şi parcursurilor se stabilesc de către un proiectant autorizat şi se avizează de AFER.


SECŢIUNEA a 2 - a
INSTALAŢII DE CENTRALIZĂRI ŞI INERBLOCĂRI A MACAZURILOR ŞI SEMNALELOR

Art. 79.- Staţiile trebuie să fie dotate cu instalaţii de centralizare sau cu instalaţii de asigurare cu Încuietori cu chei pentru controlul poziţiei macazurilor aparatelor de cale şi a semnalelor ; instalaţiile cu Încuietori cu chei pot fi cu sau fără interblocare .
Art.80.- În staţii se centralizează sau se prevăd cu încuietori cu chei următoarele macazuri:
macazurile care             sunt cuprinse în
parcursurile de primire şi de expediere ale trenurilor;
macazurile care dau acces la liniile de evitare sau la alte linii care pot face funcţia de acoperire a parcursurilor de primire şi de expediere ale trenurilor;
macazurile de joncţiune ale liniilor care dau acces la liniile de primire şi de expediere ale trenurilor;
alte macazuri stabilite de către gestionarul infrastructurii feroviare publice.
Art. 81.- Semnalele de intrare, de parcurs şi de ieşire trebuie puse în dependenţă cu poziţia macazurilor ce intră în parcursurile de primire şi de expediere ale trenurilor.
Art. 82.- Orice tip de instalaţie de centralizare trebuie să asigure interblocarea-zăvorârea reciprocă a macazurilor aparatelor de cale şi semnalelor încât să nu permită următoarele situaţii:
punerea            pe        liber      a          semnalului
corespunzător parcursului comandat dacă macazurile care intră în acest parcurs precum şi macazurile de acoperire a parcursului nu sunt manevrate şi zăvorâte în poziţie corectă, iar semnalele de acoperire ale parcurs uri lor incompatibile nu sunt blocate pe oprire;
manevrarea macazurilor care intră în parcursul comandat precum şi a macazurilor de acoperire a parcursului comandat sau punerea pe liber a semnalului unui parcurs incompatibil, atunci când semnalul care acoperă parcursul comandat este pus pe liber;
deszăvorârea macazurilor din parcurs, înainte de a fi depăşite de către tren, chiar dacă semnalul care a comandat parcursul a fost readus în poziţia pe oprire.
Art. 83.- Dispozitivele de manevrare şi zăvorâre ale macazurilor aparatelor de cale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
să asigure în poziţiile extreme ale acelor macazului lipirea şi fixarea acului de contraac;
să nu permită zăvorârea macazului când între acul ce trebuie lipit şi contraacul său
există un joc de 4 mm sau mai mare, măsurat În dreptul axei barei/barelor de acţionare - conexiune - tracţiune a acelor macazului;
să asigure Îndepărtarea celuilalt ac de contraacul său la o distanţă reglementată În documentaţia tehnică a tipului de aparat de cale şi prevăzută În reglementările specifice;
manetele de macaz ale aparatelor de centralizare electromecanică şi/sau pârghiile de manevrare ale acestora trebuie să se deosebească de cele ale semnalelor prin culoare şi formă;
indicatorul de poziţie a macazului să fie În concordanţă cu poziţia din teren a acestuia.
Art. 84.- (1) Saboţii de deraiere, În poziţia "aşezat pe şină" nu trebuie să permită trecerea vehiculelor feroviare peste ei, fără să le deraieze.
(2) Saboţii de deraiere trebuie să fie prevăzuţi cu felinare, care să dea indicaţii asupra poziţiei lor, cu excepţia saboţilor centralizaţi electrodinamic.
(3) La trecerea peste sabotul de deraiere vehiculele feroviare trebuie să fie deraiate spre spaţiul liber de circulaţie sau de manevră, pentru evitarea Închiderii gabaritului de liberă trecere al liniei vecine.
Art. 85.- Staţiile situate pe secţiile dotate cu bloc de linie automat, trebuie să fie dotate cu instalaţii care să Îndeplinească următoarele funcţiuni:
să nu permită punerea pe liber a semnalului de intrare pentru un parcurs executat la o linie ocupată;
să asigure controlul ocupării liniilor şi aparatelor de cale, precum şi controlul  executării parcursurilor, cu afişarea pe aparatul de comandă;
să permită înscrierea pe blocul de linie automat prin semnale luminoase.
Art. 86.- Ramificaţiile din linie curentă trebuie să fie acoperite cu semnale puse în dependenţă cu macazurile respective, prin instalaţii de asigurare cu încuietori cu chei sau prin instalaţii de centralizare.
Art.87.- (1) La traversările şi la încălecările liniilor, dependenţa între semnale trebuie realizată astfel încât punerea pe liber a unuia din semnale să fie posibilă numai cu condiţia ca celelalte semnale care acoperă parcursuri incompatibile să fie pe oprire.
(2) La podurile cu grinzi mobile, punerea pe liber a semnalelor de acoperire nu trebuie să fie posibilă decât în poziţia care permite circulaţia pe pod.

să asigure semnalizarea atacării În fals a macazului cu punerea simultană pe oprire a semnalelor, care acoperă parcursul din care face parte macazul atacat În fals;
să asigure controlul ocupării liniilor şi aparatelor de cale şi afişarea acestuia pe aparatul de comandă;
        asigure posibilitatea      efectuării
mişcări lor de manevră În concordanţă cu indicaţiile semnalelor luminoase de manevră.

SECŢIUNEA a 3 - a
INSTALAŢII DE CENTRALIZARE ELECTRODINAMICĂ

Art. 88.- Instalaţiile de centralizare electrodinamică denumite în continuare CED - trebuie să îndeplinească, în afara condiţiilor generale impuse instalaţiilor de centralizare a macazurilor aparatelor de cale şi a semnalelor prezentate mai sus şi următoarele condiţii:
să nu permită punerea pe liber a semnalului de intrare sau de parcurs pentru un parcurs executat la o linie ocupată;
să nu permită manevrarea macazurilor ocupate cu vehicule feroviare sau zăvorâte Într-un parcurs;


SECŢIUNEA a 4 - a
INSTALAŢII DE CENTRALIZARE ELECTRONICĂ CU TEHNICA DE CALCUL

Art. 89.- Instalaţiile de centralizare electronică cu tehnică de calcul - denumite În continuare CE - trebuie să Îndeplinească, În afara condiţiilor instalaţii lor de centralizare electrodinamică impuse de conceptul de siguranţă al căii ferate române, şi următoarele condiţii:
Îmbunătăţirea performanţelor conducerii circulaţiei şi executării manevrelor;
Îmbunătăţirea activităţilor auxiliare legate de controlul circulaţiei trenurilor, numărul trenurilor, descrierea trenurilor şi memoratoare;
Îmbunătăţirea    siguranţei          circulaţiei,
admiţându-se tratarea probabilistică a siguranţei circulaţiei conform normelor europene. Nivelul de siguranţă trebuie să tie cel impus de calea ferată română;
Mărirea fiabil ităţi i instalaţiei care să permită reducerea volumului Întreţinerii preventive şi a reparaţiilor;
Scurtarea duratelor de Întreţinere prin folosirea diagnozei computcrizate;
Facilităţi de proiectare software si hardware bazate pe achiziţia interactivă de date;
Posibilitatea de a realiza modificări in
            timpul   funcţionării        fără      Întreruperi
semnificative ale funcţionării instalaţiei;
Afişarea pe ecran să fie de tip vital;
Sistemul să fie de tip deschis, fiind posibil să se adauge funcţii noi fără afectarea siguranţei circulaţiei;
Sistemul se va conecta sigur cu obiectele din teren prin interfeţe sigure, de preferinţă fără relee. Comunicaţia dintre interfaţa şi obiectul din teren trebuie să fie sigură şi fiabilă;
Releele nu vor fi utilizate pentru realizarea funcţiilor logice;
Condiţii de siguranţă oferi te sunt:
11- drumuri de alunecare multiple pentru un semnal - drum de alunecare fizic sau drumuri de alunecare realizate prin zăvorârea unor secţiuni În continuarea parcursului
12- drumul de alunecare "zero" - lipsa drumului de alunecare fizic şi imposibilitatea de a zăvorî un drum de alunecare în continuare - va impune o viteză de maximum 20 kmJh pe parcursul respectiv;
13-       circuit   de        siguranţă           pentru
supravegherea focuri lor la semnal.


SECŢIUNEA a 5 - a
INSTALAŢII DE CENTRALIZARE ELECTROMECANICĂ
ŞI DE ASIGURARE CU ÎNCUIETORI CU CHEI

Art. 90.- (I)Instalaţiile de centralizare electromecanică ­denumite În continuare CEM -trebuie să îndeplinească, În afară de condiţiile generale impuse pentru o instalaţie de centralizare şi următoarele condiţii:
să asigure talonarea pârghiei În cazul atacării În fals a macazului;
să excludă posibilitatea manevrărn pârghiei macazului atacat În fals, până la readucerea macazului şi a pârghiei sale În stare normală de funcţionare;
să blocheze macazul Într-una din poziţiile lui extreme în cazul ruperii transmisiei macazului.
(2) Pentru instalaţiile de centralizare e1ectromecanică puse În funcţiune Înainte de data de 11 decembrie 1992 care nu Îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin.(l), se admite, până la data efectuării reparaţiei capitale sau scoaterii din funcţiune, ca talonarea să fie realizată la fixătorul de vârf, În loc de pârghie, iar în cazul ruperii transmisiei macazului, acesta să nu fie blocat În una din poziţiile extreme.
Art. 91.- Instalaţiile de centralizare electromecanică şi cele de asigurare cu Încuietori cu chei şi interblocare trebuie să asigure următoarele funcţiuni:
controlul de către impiegatul de mişcare al pregătirii corecte a parcursurilor de primire şi de expediere ale trenurilor;
zăvorârea parcursurilor la comanda impiegatului de mişcare;
zăvorârea reciprocă a macazurilor ŞI semnalelor comandate de la posturi de manevrare diferite.
Art. 92.- Instalaţiile de asigurare cu Încuietori cu chei şi bloc trebuie să asigure zăvorârea reciprocă a macazurilor şi semnalelor prin intermediul încuietorilor de control ale macazurilor şi semnalelor.
Art. 93.- Încuietorile cu chei pentru controlul poziţiei macazurilor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
să nu permită posibilitatea încUIem macazului la un joc de 4 mm sau mai mare Între acul lipit şi contraacul său măsurat În dreptul axei barei/barelor de acţionare ­conexiune - tracţiune a acelor macazului;
să permită scoaterea cheii numai când macazul este încuiat;
să asigure Încuierea macazului numai În poziţia arătată de cheia care se scoate din ' Încuietoare.
Art. 94.- Încuietorile cu chei trebuie să permită punerea pe liber a semnalului numai cu cheia anume destinată şi nu trebuie să permită scoaterea acestei chei din încuietoare când semnalul se află În poziţia pe liber.
Art. 95.- Se interzice utilizarea de încuietori cu chei pentru controlul poziţiei macazurilor şi semnalelor având chei identice în limitele aceleiaşi staţii, iar în staţiile mari, în limitele posturilor de manevrare vecine.



SECŢIUNEA a 6 - a
INSTALAŢII DE MECANIZARE ŞI AUTOMATIZARE A COCOAŞELOR DE TRIERE

Art. 96.- Instalaţiile de mecanizare şi automatizare a cocoaşelor de triere - denumite în continuare MACT - de toate tipurile trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
să permită funcţionarea în toate regimurile de triere prevăzute În proiect şi trecerea rapidă de la regimul automat la comanda manuală;
b. între instalaţiile CED şi MACT trebuie să fie o dependenţă reciprocă pentru îndeplinirea următoarelor funcţiuni:
b 1- să nu se poată executa trieri fără consimţământul impiegatului de mişcare de la instalaţi a CED care comandă ieşirea trenurilor din grupa de primire şi apropierea lor de cocoaşă;
b2- să nu permită expedieri de trenuri prin zona de triere fără consimţământul agentului M de la postul de comandă MACT;
b3- să permită mişcări de manevră în zona de triere pentru corectarea trierilor eronate fără consimţământul impiegatului de mişcare de la instalaţia CED;
toate macazurile aparatelor de cale din zona de triere să fie echipate cu
electromecanisme rapide, cu durată scurtă de manevrare, de tipul prevăzut În documentaţia aprobată;
să asigure În permanenţă pe aparatul de comandă controlul poziţiei m acazuri lor, starea secţiunilor izolate şi indicaţiile semnalelor;
să nu permită manevrarea macazurilor ocupate cu vehicule feroviare şi a macazurilor care acoperă variantele de lucru;
macazurile aparatelor de cale din zona de triere vor fi Înzestrate de regulă, cu mijloace pentru Îndepărtarea zăpezii ­electrice sau prin suflare.
Art. 97.- Semnalele servesc pentru realizarea siguranţei circulaţiei, precum şi pentru organizarea precisă a activităţii de circulaţie, de triere şi de manevră.


SECŢIUNEA a 7 - a
INSTALAŢII DE BLOC DE LINIE

Art. 98.- (1) Instalaţiile de bloc de linie automat - denumite În continuare BLA - permit ocuparea liniei curente de către mai multe trenuri care circulă În acelaşi sens de mers pe distanţa dintre două staţii vecine, prin secţionarea acesteia În porţiuni de linie denumite sectoare de bloc de linie automat, acoperite de semnale luminoase.
(2) Pe unele secţii, neÎnzestrate cu bloc de linie automat, pentru sporirea gradului de siguranţă, sunt prevăzute instalaţii de bloc de linie semiautomat.
Art. 99.- Instalaţiile de bloc de linie automat sau semiautomat nu trebuie să permită punerea pe liber a unui semnal de ieşire sau de ramificaţie, înainte de eliberarea de către tren a sectorului de bloc de linie automat, respectiv a liniei curente în cazul blocului de linie semiautomat, pe care le acoperă.
Art. 100.-(1) Pe liniile cu cale simplă dotate cu bloc de linie automat sau semiautomat, pe distanţa dintre două staţii vecine, după punerea pe liber a semnalului de ieşire dintr-o staţie pentru un sens de mers trebuie să tie exclusă posibilitatea punerii pe liber a semnalelor de ieşire din staţia vecină cât şi a semnalelor de trecere din linie curentă pentru sensul contrar de mers, acolo unde există.
(2) Condiţiile stabilite la alin.(l) trebuie să fie îndeplinite şi pe secţiile cu cale dublă dotate cu bloc de linie automat sau semiautomat, pentru circulaţia în ambele sensuri pe fiecare linie.
Art.lO J..(l) Fiecare semnal al blocului de linie automat trebuie să treacă automat pe oprire la intrarea trenului pe sectorul pe care îl acoperă precum şi în cazul întreruperii funcţionării circuitului de cale ale acestui sector.
(2) La arderea unui bec de la o indicaţie permisivă, semnalul de bloc trebuie să treacă automat pe o indicaţie mai restrictivă.
(3) Toate semnalele blocului de linie automat trebuie să fie completate cu instalaţii de control punctual al vitezei trenurilor şi autostop.


SECŢIUNEA a 8 - a
INSTALAŢII PENTRU CONTROLUL AUTOMAT AL VITEZEI TRENURILOR
ŞI DE AUTOSTOP

Art. 102.-(1) Pentru controlul perceperii, interpretării şi executării corecte de către mecanic a indicaţiilor date de semnale, instalaţiile de semnalizare se completează cu sisteme de control automat al vitezei trenurilor şi de oprire automată. în cazul nerespectării indicaţii lor semnalelor. Sistemele ­INDUSI şi ETCS- trebuie să asigure cel puţin:
a .. controlul punctual sau continuu al vitezei trenurilor în funcţie de categoria acestora;
frânarea automată a trenului, dacă mecanicul nu-şi manifestă vigilenţa;
frânarea automată a trenului, dacă în punctul şi momentul controlat. viteza reală este mai mare decât viteza stabilită ca limită pentru situaţia respectivă;
controlul vitezei şi frânarea automată a trenului. În cazul nerespectării indicaţiilor corespunzătoare ale semnalelor fixe sau ale semnalelor mobile.
(2) Sistemul ETCS cu EUROBALlZE va asigura În plus şi următoarele funcţiuni:
un sistem sigur de codare şi comunicaţie între echipamentul de la sol şi cel de la bo"rd;
detectarea        eventualei         lipse     a
echipamentului din cale;
anunţarea punctuală sau continuă, de la o distanţă corespunzătoare. la sistemele cu INFILL, a stării semnalului 'următor pentru sesizarea timpurie a schimbării
indicaţiei semnalului. dacă aceasta s-a produs după depăşirea de către tren a semnalului precedent:
un sistem de calcul la bord, realizat pe principii de siguranţă, care să gestioneze curbele de frânare.
(3) Modul de funcţionare, întreţinere şi reparare a sistemelor de control automat al vitezei trenurilor şi de oprire automată, se prevăd în reglementări specifice şi documentaţia tehnică a producătorului.


SECŢIUNEA a 9 - a
INSTALAŢII DISPECER PENTRU CONDUCEREA CIRCULAŢIEI TRENURILOR

Art. 103.-(1) Instalaţia dispecer pentru conducerea circulaţiei trenurilor trebuie să asigure următoarele funcţii de bază:
telecontrolul permanent al circulaţiei trenurilor şi al situaţiei pe secţia condusă, care implică preluarea şi colectarea în postul central ale informaţiilor despre poziţia şi mişcarea trenurilor, starea şi poziţia macazurilor, semnalelor şi instalaţiilor la trecerile la nivel, ocuparea secţiunilor de macaz, a liniilor din staţii şi a sectoarelor de bloc de linie automat:
telecomanda din            postul central    a
macazurilor şi semnalelor din staţiile de pe secţie, cu posibilitatea trecerii unor zone de macazuri la comanda locală. în vederea executării manevrelor.
(2) Telecontrolul şi telecomanda instalaţiilor dispecer cu tehnică de calcul trebuie să realizeze următoarele funcţiuni:
conducerea circulaţiei trenurilor asistată de calculator;
memorarea şi prezentarea operativă a unor informaţii privind desfăşurarea circulaţiei trenurilor, funcţionarea instalaţiilor dispecer, modul de utilizare a unor resurse - vehicule feroviare, personal, linii şi instalaţii;
schimbul de mesaje Între operatorii postului central şi mecanicii de locomotivă, respectiv personalul de la posturile locale.
(3) Orice instalaţie dispecer pentru conducerea circulaţiei trenurilor trebuie să asigure desfăşurarea activităţii, fără perturbaţii majore în caz de defectare totală sau parţială a lor, pe baza unor proceduri şi instrucţiuni de lucru stabilite prin documentaţia tehnică de utilizare şi întreţinere.


SECŢIUNEA a 10 - a
INSTALAŢII DE SEMNALIZARE AUTOMATĂ A TRECERILOR LA NIVEL

Art. 104 .-(1) Instalaţiile de semnalizare automată a trecerilor la nivel cu sau fără semibariere trebuie să emită semnale optice şi acustice, în scopul interzicerii circulaţiei rutiere, la intrarea trenului pe distanţa de avertizare, până la eliberarea completă de către tren a trecerii la nivel.
(2) Declanşarea semnalizării de interzicere a circulaţiei rutiere trebuie să se facă astfel Încât să se asigure timpul necesar eliberării trecerii la nivel de către vehiculele rutiere, Înainte de sosirea trenului În dreptul trecerii la nivel.
(3) Semibarierele trebuie să rămână În poziţia Închisă, iar semnalizarea optică să funcţioneze până la eliberarea totală de către tren a trecerii la nivel.
Art.105.-(1) Semnalele luminoase din staţii şi din linie curentă, care comandă circulaţia trenurilor peste trecerile la nivel, vor ti puse În dependenţă cu instalaţiile de semnalizare automată a trecerilor la nivel.
(2) Instalaţiile de semnalizare automată a treceri lor la nivel vor fi prevăzute cu telecomandă şi telecontrol pe pupitrul impiegatului de mişcare din staţia vecină cu trecerea la nivel, stabilită prin proiectul de execuţie.
(3) Dotarea trecerilor la nivel cu instalaţii de semnalizare se face În conformitate cu prevederile normelor tehnice În vigoare.
(4) Trecerile la nivel de pe secţiile de circulaţie echipate cu centralizare dispecer vor fi dotate cu instalaţii de semnalizare automată cu sau. fără semibariere.


SECŢIUNEA a 11 - a
ÎNCĂLZITOARE ALE MACAZURILOR APARATELOR DE CALE

Art. 106.- Toate macazurile aparatelor de cale din cuprinsul liniilor de primire şi expediere ale staţiilor Înzestrate cu instalaţii de centralizare electrodinamică şi instalaţii de centralizare electronică cu tehnică de calcul, se prevăd cu instalaţii electrice de topire a zăpezii şi a gheţii.



SECŢIUNEA a 12 - a
INSTALAŢII DE TELECOMUNICAŢII

Art. 107.- În transportul feroviar din România se utilizează un sistem propriu de telecomunicaţii - denumit în continuare TC - care cuprinde instalaţii specifice de telefonie, telegrafie şi radiocomunicaţii.
Art.108.- Instalaţiile de telecomunicaţii sunt:
instalaţii pentru siguranţa circulaţiei trenurilor şi a operaţiilor de manevră:
1- instalaţii pentru conducerea circulaţiei trenurilor;
2- instalaţii pentru cererea şi obţinerea căilor libere;
3- instalaţii pentru anunţarea circulaţiei
trenurilor;
4- instalaţii pentru avizarea căderilor de
stânci;
5- instalaţii pentru posturile de manevrare a macazurilor, semnalelor sau barierelor, amplasate în staţie sau în linie curentă;
6- instalaţii pentru manevră;
7- instalaţii pentru dispecerul energetic;
            8- instalaţii        pentru   telecomanda     şi
telecontrolul aparatelor de semnalizare centralizare blocare şi ~nstalaţii fixe de tracţiune electrică;
9- circuite pentru busola de control a i'ndicaţiilor semafoarelor când acestea
nu se văd de pe peron din dreptul biroului de mişcare.
instalaţii pentru celelalte activităţi din transporturile feroviare, care asigură alte comunicaţii decât cele pentru siguranţa circulaţiei trenurilor şi a operaţiilor de
manevră.
Art.109.-(1) Instalaţiile de radiocomunicaţii utilizate În transportul feroviar sunt constitui te În reţele, În conformitate cu Regulamentul Radiocomunicaţiilor din România şi vor servi următoarelor situaţii:
conducerea operativă a trenurilor În circulaţie;
organizarea şi desfăşurarea activităţii de manevră;
desfăşurarea altor activităţi feroviare sau
conexe acestora.
(2) Pentru fiecare tip de activitate sau, după caz, În cadrul· aceleiaşi activităţi, se vor aloca frecvenţe diferite, astfel Încât să nu poată exista posibilitatea interferării diferitelor comunicaţii.
(3) Instalaţiile de radiocomunicaţii pot fi utilizate În dirijarea circulaţiei trenurilor dacă satisfac normele tehnice internaţionale şi dacă asigură Înregistrarea mesajelor.
(4) Radiocomunicaţiile
            circulaţiei          trenurilor
specifice.
Art.1l0.-(1) Este interzisă utilizarea instalaţiilor de telecomunicaţii pentru siguranţa circulaţiei trenurilor În scopul realizării de convorbiri, care nu sunt În directă legătură cu aceasta.
(2) Se interzice conectarea altor posturi În legăturile locale din incinta staţiilor pentru circulaţia trenurilor,
În afara posturilor de manevrare a macazurilor, a semnalelor şi a barierelor din incinta staţiei, precum şi a impiegaţilor de mişcare. Pe circuitele operatorilor care conduc circulaţia trenurilor se permite să se conecteze numai telefoanele impiegaţilor de mişcare dispozitori, ale operatorilor care conduc circulaţia pe secţi ile vecine. ale şefilor de tură şi ale dispecerilor energetici.
(3) Pe circuitele utilizate pentru căile libere se permite numai conectarea telefoanelor impiegaţilor de mişcare, care participă la cererea şi acordarea căilor libere.
(4) Pe secţiile Înzestrate cu bloc de linie automat. prevăzute şi cu comunicaţii care asigură legătura dintre impiegatul de mişcare dispozitor şi formaţiile de lucru din linie curentă se pot conecta aparate telefonice speciale pentru convorbiri, În caz de necesitate, cu echipele de locomotivă.
Art.l1l.·(1) În caz de distrugeri şi deranjamentc ale circuitelor de semnalizare centralizare blocare . şi de comunicaţii, restabilirea lor trebuie să se facă În următoarea ordine de urgenţă:
circuitele           operatorilor      care      conduc
circulaţia pe secţie;
circuitele blocului de linie;
circuitele           legăturilor         locale
circulaţia trenurilor, inclusiv
            posturilor de     barieră şi
dispeccrului energetic de electrificatc:
circuitele legăturilor cu posturile de manevrare a macazurilor, a semnalelor şi a barierelor;
circuitele de telecomandă şi telecontrol
            semnalizare-centralizare-interblocare     şi
instalaţii fixe de tracţiune electrică.
(2) Construcţiile. instalaţiile feroviare de siguranţă şi liniile de telecomunicaţii se protejează Împotriva inf1uenţelor perturbatoare şi periculoase datorate descărcărilor atmosferice şi influenţei curenţilor de tracţiune electrică. şi după caz diafoniilor În cazul liniilor de telecomunicaţii: gradul de protecţie realizat trebuie să fie minim cel prevăzut În standardele româneşti În vigoare.


SECŢIUNEA a 13 - a
INSTALAŢII DE ELECTROALIMENTARE

Art. 112 .-(1) Instalaţiile de electroalimentare ale centralizării electrodinamice, ale dispcccrului encrgetic şi ale hlocului de linie automat trebuie să fie astfel realizate Încât să asigure continuitate,; alimentării cu encrgie electrică. În acest scop se vor prevedea două surse de alimentare distincte. o sursă principală şi o sursă de rezervă, cu posibilitatea trecerii automate de pe o sursi! pc alta. Pe durata cOll1uti!rii de pe o sursă pe alta. comcnzile executate nu trcbuic si! sc anuleze.
(2) Sursa de rczervă prezentată la alin.( 1) este constituită din:
a. in staţii - instalaţii de alimentare prin grup c!ectrogcn sau de alimentare din linia de contact;
b.- În linie curenti! la tuneluri şi instalaţii automate de semnalizare cu semibariere­instalaţii de al i Il1cntare d in baterie dc acumulatoare amplasată cât mai aproape de tunel, respectiv de trecerea la nivel.
Art.113.- Bateriile de acumulatoare utilizate În instalaţiile de e1ectroalimentare vor asigura continuitatea alimentării pe o durată de 2 - 6 ore, În funcţie de consumul instalaţiei.
Art.114.- Alimentarea cu energie electrică a instalaţiilor de telecomunicaţii se face de la aceeaşi sursă ca şi instalaţiile de centralizare e1ectrodinamică sau direct de la reţea, În care caz trebuie asigurat racordul suplimentar de la reţea sau de la grupul electrogen, cu pornire automată sau baterie de rezervă.
Art.115.- Instalaţiile de electroalimentare trebuie să Îndeplinească următoarele condiţii:
nivelele tensiunilor electrice să se Încadreze În limitele stabilite pentru instalaţia şi circuitele respective;
regimurile de lucru vor fi dimensionate astfel Încât să nu depăşească Încălzirea admisibilă a unor siguranţe, cablaje, cabluri electrice sau aparataje;
să tie protejate prin siguranţe calibrate de tipul şi valoarea corespunzătoare stabilită prin proiect;
aparatajul         electi'ic             folosit
            transformatoare, relee, redresoare,
invertoare, convertizoare aparate de măsură şi control şi altele asemenea ­trebuie să fie de tipul prevăzut În documentaţia tehnică şi să funcţioneze În limitele nominale stabilite prin proiect.



SECŢIUNEA a 14 - a
INSTALAŢII FIXE DE TRACŢIUNE ELECTRICĂ

Art. 116 .- Instalaţiile fixe de tracţiune electrică - denumite În continuare IFTE - asigură alimentarea cu energie electrică a locomotivelor şi ramelor electrice şi cuprind următoarele:
instalaţiile de energoalimentare - substaţii de tracţiune electrică, posturi de secţionare şi subsecţionare respectiv de alimentare, tiderii de alimentare şi Întoarcere;
linia de contact;
instalaţiile de comandă la distanţă ŞI instalaţiile de telecomandă.
Art.117.- Instalaţiile de energoalimentare trebuie să asigure funcţionarea continuă şi sigură a liniei de contact, atât În regim normal cât şi În regimuri deosebite.
Art.118.-(l) Substaţiile de tracţiune se racordează la reţeaua energetică de 110 KV prin două circuite, iar bara de 110 KV va fi dublu secţionată.
(2) În zona de injecţie a substaţiilor de tracţiune În linia de contact se prevăd zone neutre, semnalizate pentru separarea fiderilor de alimentare; aceştia trebuie să fie prevăzuţi cu dispozitive de reanclanşare automată rapidă, cu blocaj de curent.
Art.119.- Linia de contact trebuie să asigure captarea curentului de către pantografele locomotivelor şi ramelor electrice, la vitezele maxime.
Art.120.-(l) Linia de contact trebuie să fie secţionată electric astfel Încât să asigure circulaţia trenurilor. Secţionarea trebuie realizată cel puţin la capetele staţiilor, Între semnalul de intrare şi primul aparat de cale, precum şi Între firele de circulaţie şi, de regulă, Între liniile directe şi cele abătute.
(2) Gabaritele elementelor liniei de contact şi spaţiile de siguranţă sunt cele prevăzute În actele normative şi reglementările specifice.
(3) La lucrările noi de pe liniile dllble, cu ocazia lucrărilor de modernizare, schema de secţionare se va realiza astfel Încât să permită circulaţia cu tracţiune electrică şi pe porţiunile de linie curentă adiacente staţiei scoase de sub tensiune.
Art.121.- Activitatea de comandă operativă a instalaţiilor fixe de tracţiune electrică de pe o secţie de electrificare este condusă, de la un post central, de către dispecerul energetic feroviar.
Art.122.- Toate instalaţiile fixe de tracţiune electrică trebuie să fie dotate cu instalaţii de telemecanică şi telecomunicaţii corespunzătoare.
Art.123.-(1) Comanda directă a aparatelor de comutaţie şi primire a informaţiilor din proces se fac de la postul central, prin intermediul instalaţii lor destinate acestui scop.
(2) Comenzile şi informaţiile de telemecanică vor fi asigurate prin două perechi libere În cablurile de telecomunicaţii feroviare.
(3) Postul central dispecer energetic feroviar va fi prevăzut cu schema sinoptică a instalaţiilor aflate În comanda operativă a acestuia.
Art.124.- (1) Separatoarele din linia de contact se vor prevedea de regulă cu comandă la distanţă.
(2) Manevrarea aparatelor electrice din linia de contact prevăzute cu comandă la distanţă se face la cererea dispecerului energetic feroviar de către personalul feroviar instruit şi autorizat În acest scop. (3) Subunităţile de Întreţinere a liniei de contact şi cele de energo-alimentare trebuie să fie dotate cu
mijloacele necesare desfăşurării activităţii de intervenţie.


CAPITOLUL 5
REVIZIA ŞI ÎNTREŢINEREA CĂII, A CONSTRUCŢIILOR ŞI INSTALAŢIILOR FEROVIARE

SECŢIUNEA 1
REVIZIA ŞI CONTROLUL TEHNIC A CĂII, CONSTRUCŢIILOR ŞI
INSTALAŢIILOR FEROVIARE

Art. 125 – (1) Calea ferată, construcţiile şi instalaţiile trebuie să fie revizuite tehnic de către personal de specialitate, conform actelor normative şi reglementărilor specifice.
(2) Revizia tehnică a căii, construcţiilor, instalaţiilor şi a clădirilor tehnologice se face periodic de personalul din subunităţile de exploatare, de întreţinere şi/sau reparare ale gestionarului infrastructurii feroviare publice, operatorilor de transport feroviar şi după caz, ale altor agenţi economici, conform art. 7 alin. (2) din prezentul regulament.
Art. 126 – (1) Controlul stării tehnice a aparatelor de cale şi a instalaţiilor de siguranţă ale infrastructurii feroviare se va efectua în comun de către şefii subunităţilor feroviare care le întreţin şi le exploatează după cum urmează :
lunar, la aparatele de cale amplasate pe infrastructura feroviară publică;
lunar, la aparatele de cale amplasate pe infrastructura feroviară privată peste care se efectuează parcursuri de circulaţie;
trimestrial, la aparatele de cale amplasate pe infrastructura feroviară privată, peste care se efectuează parcursuri de manevră, precum şi la instalaţiile feroviare prevăzute în reglementările specifice.
(2) Constatările făcute cu ocazia controlului comun, defectele şi termenele la care acestea trebuie eliminate precum şi responsabilii de executarea măsurilor stabilite se consemnează în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţa circulaţiei.
Art. 127 – Instalaţiile feroviare, construcţiile şi porţiunile de cale ferată expuse avariilor sau defectării din cauza fenomenelor naturale, vor fi supravegheate în vederea prevenirii neajunsurilor în exploatare, conform reglementărilor specifice care se vor întocmi pentru fiecare caz în parte şi vor fi avizate de AFER.
Art. 128 – (1) Personalul de întreţinere este obligat să verifice starea căii ferate şi să asigure vizibilitatea normală a semnalelor semafoarelor şi indicatoarelor. În acest scop, personalul prevăzut în reglementările specifice i se va permite accesul şi călătoria în interesul serviciului în cabina de conducere a vehiculelor feroviare motoare.
(2) Personalul care asigură conducerea vehiculelor feroviare motoare va aviza prin raport de eveniment, în prima staţie unde terenul are oprire, toate deficienţele privind vizibilitatea normală a semnalelor şi indicatoarelor. Personalul de linii şi instalaţii este obligat să remedieze operativ neajunsurile semnalate.

SECŢIUNEA a 2 - a
ÎNTREŢINEREA CĂII FERATE, A CONSTRUCŢIILOR ŞI A INSTALAŢIILOR FEROVIARE

Art. 129 – (1) Calea ferată, construcţiile şi instalaţiile feroviare trebuie să fie menţinute în stare normală de funcţionare, astfel încât să fie asigurate condiţiile tehnice de exploatare şi siguranţă a circulaţiei. În acest scop, actele normative şi reglementările specifice stabilesc periodicitatea, lucrările necesare, durata, mijloacele tehnice şi tehnologiile ce se vor aplica pentru executarea acestora.
(2) Activitatea de întreţinere are ca obiectiv prevenirea apariţiei defectelor sau deranjamentelor şi se efectuează pe bază de programe de lucru.
Art. 130 – (1) Pentru verificarea stării tehnice a căii ferate, liniile sunt parcurse periodic cu vagoane de măsurat calea care înregistrează elementele geometrice ale căii ferate.
(2) Verificarea capacităţii portante a podurilor se efectuează cu vagoane de încercare a podurilor, echipate cu aparatura necesară.
Art. 131 – Controlul nedistructiv al şinelor din cale  de pe liniile curente şi de pe liniile de primire – expediere ale trenurilor, trebuie să fie verificate periodic cu defectoscopul, sau cu alte mijloace tehnice agrementate conform prevederilor din reglementările specifice în vigoare.
Art. 132 – (1) Porţiunile de linie la care se fac lucrări de reconstrucţie a căii ferate sau alte lucrări care conduc la modificarea planului şi a profilului căii ferate, trebuie să fie verificate după terminarea lucrărilor; modificările se trec în cartea construcţiei.
(2) Profilurile longitudinale ale cocoaşelor de triere, ale liniilor de tragere şi de triere trebuie verificate în fiecare an.
(3) Liniile cu prindere la sabot, precum şi saboţii de mână se verifică semestrial, în comisie compusă din şeful staţiei şi şeful districtului de întreţinere a căii. Se admit în exploatare numai saboţi de mână corespunzători tipului de şină.
Art. 133 – Toleranţele admise în exploatare pentru ecartamentul, nivelul şi poziţia căii în plan a căii ferate, inclusiv pe poduri  şi în tuneluri, atât în aliniament cât şi în curbe, se stabilesc prin acte normative şi reglementări specifice, ţinându-se seama de elementele geometrice nominale şi de viteză.
Art. 134 – (1) Nu se va permite circulaţia sau manevrarea vehiculelor feroviare peste aparatele de cale, care au unul din următoarele defecte :
a. desfacerea legăturilor între acele macazului de bara de acţionare - conexiune - tracţiune;
b. nelipirea vârfului acului de contraac, cu formarea în­tre ele a unui spaţiu liber de 4 mm sau mai mult, măsurat în dreptul axei barei/barelor de acţionare – conexiune - tracţiune;
c. fisură vizibilă sau ruptură la ac şi/sau la contraac pe suprafaţa de rulare;
d. ruptură la vârful inimii de încrucişare sau la aripile acesteia;
e. ruptură sau lipsa a două sau mai multor şuruburi de la şina de rulare sau contraşină;
f. ruptura ecliselor de la călcâiele acelor;
g. ştirbirea acului, prin care se creează pericolul urcării buzei bandajului pe şină, constatată la verificarea cu şablonul ORE;
h. nivelul acului mai jos decât al contraacului cu 2 mm şi mai mult pe porţiunea unde distanţa dintre feţele laterale de rulare ale acului şi contraacului, de care este lipit, este de 50 mm sau mai mare;
i. uzura verticală a contraacelor mai mare de 6 mm pe liniile de primire şi expediere a trenurilor şi de 8 mm pe celelalte linii din staţie;
j. uzura verticală peste 6 mm, a vârfului inimii de încrucişare în secţiunea unde lăţimea vârfului este de 40 mm, la aparatele de cale aflate în linie curentă şi în liniile de primire-expediere ale trenurilor, şi peste 8 mm pentru cele din restul liniilor din staţie;
k. deformaţii ale contraacului care nu asigură lipirea acului de contraac. 
(2) Personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care a constatat existenţa acestor defecte vor lua măsuri imediate de oprire a circulaţiei trenurilor şi manevrare a vehiculelor feroviare şi va anunţa în scris organele de întreţinere a căii ferate.
(3) Personalul de întreţinere a căii, în funcţie de cel puţin şef district va stabili condiţiile de siguranţă pentru circulaţia sau manevra vehiculelor feroviare peste aceste aparate de cale sau, după caz, interzicerea circulaţiei sau manevrei şi luarea imediată de măsuri pentru înlăturarea defectelor.
Art. 135 – Şefii unităţilor feroviare care au în exploatare aparate de cale sunt obligaţi să le asigure întreţinerea astfel încât acestea să funcţioneze normal, conform reglementărilor specifice în vigoare avizate de AFER.
Art. 136 – Gabaritele lucrărilor de artă se verifică anual şi ori de câte ori se execută lucrări care ar afecta gabaritul de liberă trecere.
Art. 137 – (1) De două ori pe an, în trimestrele I şi III, se va face revizia căii ferate şi a tuturor construcţiilor şi instalaţiilor feroviare de către comisii tehnice organizate şi coordonate de către conducerile unităţilor teritoriale care au în proprietate sau gestionează aceste capacităţi, în scopul stabilirii măsurilor necesare menţinerii căii ferate, construcţiilor şi instalaţiilor feroviare în condiţii de exploatare normală şi de siguranţă a circulaţiei trenurilor.
(2) Cel puţin odată pe an directorii regionalelor de cale ferată vor efectua un control la toate subunităţile de pe raza de activitate proprie cu privire la siguranţa circulaţiei, starea tehnică a elementelor infrastructurii feroviare publice şi calitatea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii. Constatările şi măsurile luate se raportează conducerii gestionarului infrastructurii feroviare publice şi autorităţii de stat în transporturile feroviare.
Art. 138 – În cadrul activităţii de întreţinere şi reparaţie a instalaţiilor feroviare, se vor respecta următoarele :
a. să nu se intervină asupra aparatajului în funcţie, schimbând caracteristicile de fabricaţie şi montaj ale acestora cât şi asupra schemelor electrice; reglajele se vor efectua numai în scopul aducerii în parametrii prevăzuţi în actele normative şi reglementările specifice;
b. reparaţiile şi verificările releelor, blocurilor funcţionale, echipamentelor, circuitelor de cale şi altele asemenea, vor fi înregistrate, evidenţiindu-se caracteristicile tehnice şi parametrii obţinuţi;
c. în cadrul lucrărilor de întreţinere se vor utiliza numai scule şi dispozitive corespunzătoare, iar aparatele de măsură vor fi verificate şi autorizate metrologic.
Art. 139 – (1) Aparatele de semnalizare centralizare şi blocare, telefon , telegraf, radio, electrificare, lumină, forţă şi instalaţii fixe de tracţiune electrică care realizează dependenţe funcţionale de siguranţa circulaţiei trenurilor, trebuie să fie închise şi sigilate.
(2) Ruperea sigiliilor şi deschiderea aparatelor este permisă personalului de instalaţii autorizat, care are obligaţia de a înregistra în prealabil această operaţie în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei.
(3) În cazul unor deranjamente la instalaţiile feroviare de siguranţă, anumite sigilii pot fi rupte de către personalul care deserveşte sau întreţine aceste instalaţii, în condiţiile prevăzute de reglementările privind manipularea instalaţiilor de siguranţă.
(4) Pentru integritatea sigiliilor la instalaţiile feroviare prevăzute în reglementările privind manipularea instalaţiilor respective, este răspunzător personalul de serviciu care utilizează aceste instalaţii.
(5) Dacă impiegatul de mişcare respectiv şeful staţiei constată cu ocazia reviziei aparatelor de cale şi a instalaţiilor, lipsuri sau defecţiuni care periclitează siguranţa circulaţiei trenurilor sau dacă la manipularea aparatelor de cale şi a instalaţiilor constată că nu se mai pot executa comenzi, defecţiunea se va înscrie în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei şi se va aduce imediat la cunoştinţa organelor de întreţinere a liniilor sau instalaţiilor. Până la sosirea organelor de întreţinere impiegatul de mişcare sau şeful staţiei va proceda aşa cum este prevăzut în reglementările de manipulare a instalaţiilor de siguranţă.
Art. 140 – Pentru asigurarea funcţionării fără întrerupere, întreţinerii şi reparării elementelor infrastructurii feroviare publice, gestionarul infrastructurii feroviare publice trebuie să doteze subunităţile proprii de exploatare şi întreţinere cu clădiri, ateliere, laboratoare, vagoane atelier, vagoane laborator, utilaje pentru întreţinerea căii şi a liniei de contact şi alte mijloace de intervenţie feroviare şi rutiere, precum şi achiziţionarea de materii prime, materiale, echipamente, dispozitive speciale şi aparatură de măsură şi control specifică.

SECŢIUNEA a III – a
NORME PRIVIND EXECUTAREA LUCRĂRILOR
PRIVIND INFRASTRUCTURA FEROVIARĂ

Art. 141 – (1) Lucrările de revizie, întreţinere şi reparaţie a căii ferate, a construcţiilor şi instalaţiilor feroviare, trebuie să se facă cu garantarea siguranţei circulaţiei trenurilor şi, de regulă, fără perturbarea circulaţiei trenurilor.
(2) Pentru executarea lucrărilor de volum şi complexitate mare trebuie să se prevadă intervale libere în graficul de circulaţie a trenurilor.
(3) Lucrările de reparaţii pentru executarea cărora nu s-au prevăzut intervale libere în graficul de circulaţie a trenurilor trebuie să se execute în perioade cu trafic redus.
(4) Restricţiile de viteză datorate executării lucrărilor şi stării căii ferate, trebuie să fie luate în considerare la întocmirea graficului de circulaţie a trenurilor.
(5) În timpul executării lucrărilor care necesită întreruperea circulaţiei trenurilor, conducătorul lor este obligat să organizeze o legătură permanentă cu operatorul care conduce circulaţia trenurilor pe secţie, iar în lipsa acesteia cu una din staţiile vecine.
(6) În cazuri bine justificate pe liniile duble ale infrastructurii feroviare publice se pot executa lucrări programate cu închiderea totală a unuia din firele de circulaţie.
Art. 142 – (1) Scoaterea din funcţie parţială sau totală a instalaţiilor feroviare de siguranţă, în caz de deranjamente precum şi cu ocazia lucrărilor de întreţinere, revizie sau în caz de modificări temporare, se face în următoarele situaţii :
a. accidental, de către personalul de instalaţii autorizat, când constată defecţiuni care periclitează siguranţa circulaţiei trenurilor sau funcţionarea normală a instalaţiilor. În reglementările privind manipularea instalaţiilor feroviare de siguranţă, se vor prevedea măsurile care trebuie să le ia şeful de staţie sau impiegatul de mişcare în aceste cazuri, pentru înlăturarea sau limitarea acestor defecţiuni;
b. planificat, de către personalul de instalaţii autorizat, cu aprobarea organelor competente pentru executarea lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de modificare a instalaţiei.
(2) Aprobarea de scoatere din funcţie planificată se dă de către următorii salariaţi :
a. impiegatul de mişcare, pentru lucrările care se execută în intervalul liber de circulaţie, cu acordul verbal al operatorului care dirijează circulaţia trenurilor pe secţia respectivă;
b. operatorul care dirijează circulaţia trenurilor sau agentul care manipulează instalaţiile dispecer, în toate cazurile în care se provoacă întârzieri de trenuri de marfă care circulă numai pe regulatorul propriu, dar nu se produc modificări în circulaţia celorlalte trenuri;
c. conducerea teritorială a gestionarului de infrastructură pe raza căruia se produce scoaterea din funcţie, în cazurile când se produc modificări în mersul trenurilor care circulă numai pe liniile subunităţii sale;
d. conducerea gestionarului de infrastructură, când se provoacă modificări în circulaţia trenurilor care circulă pe raza de activitate a două sau mai multe unităţi teritoriale ale infrastructurii feroviare publice şi a trenurilor internaţionale.
(3) Scoaterea din funcţie a instalaţiilor feroviare de siguranţă pentru executarea lucrărilor programate este obligatorie, cu excepţia cazurilor de accidente şi evenimente feroviare, sau calamităţi.
Art. 143 – (1) Se interzice efectuarea oricăror lucrări la instalaţiile feroviare, care ar provoca scoaterea lor temporară din funcţie, fără înregistrarea în prealabil în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţa circulaţiei trenurilor şi fără încuviinţarea impiegatului de mişcare prin semnătura sa.
(2) Pe secţiile cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor, astfel de lucrări trebuie efectuate numai cu aprobarea operatorului care conduce circulaţia.
(3) Pe secţiile cu centralizare dispecer, aprobarea efectuării lucrărilor de mai sus se dă de către cel care manipulează instalaţia.
(4) În intervalul de timp în care se lucrează la instalaţiile feroviare de siguranţă, circulaţia trenurilor şi executarea manevrelor trebuie să se facă potrivit înscrierilor făcute în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, de către personalul de linii sau după caz, de cel de instalaţii.
(5) Răspunzător pentru înscrierile făcute în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei, este personalul de instalaţii, iar pentru nerespectarea acestor înscrieri – impiegatul de mişcare sau operatorul, respectiv dispecerul, după caz.
(6) După terminarea lucrărilor, personalul de instalaţii va înscrie în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei, dat  şi ora terminării lucrărilor precum şi condiţiile de circulaţie.
(7) Începerea, terminarea lucrărilor şi repunerea în funcţiune a instalaţiilor de siguranţă a instalaţiilor de siguranţă la posturile exterioare din incinta staţiei se pot transmite impiegatului de mişcare printr-o telefonogramă, care se înscrie în registrul postului sau în condica portativă şi care se înregistrează de către impiegatul de mişcare în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţa circulaţiei.
(8) În toate cazurile, după terminarea lucrărilor, înainte de repunerea în funcţiune a instalaţiilor, trebuie să se facă verificarea şi proba funcţionării instalaţiilor, cu acordul şi sub supravegherea impiegatului de mişcare sau, după caz, a operatorului de pe secţiile cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor, respectiv a dispecerului.
Art. 144 – (1) Locurile de executarea a lucrărilor la linie trebuie să fie acoperite cu semnale mobile de ambele părţi, atât pe liniile simple cât şi pe liniile duble sau multiple, conform prevederilor din reglementările specifice.
(2) Orice porţiune de linie închisă trebuie să fie acoperită cu semnale mobile de oprire sau cu alte sisteme prevăzute în reglementările specifice aprobate de autoritatea de stat în transporturile feroviare, indiferent dacă se aşteaptă sau nu trecerea unui tren.
(3) Ieşirile din linie curentă închisă între cele două staţii între care se execută lucrarea, trebuie să fie acoperite cu discuri roşii mobile, păzite de agenţi sau trebuie să se utilizeze alte sisteme prevăzute de reglementările specifice aprobate de către autoritatea de stat în transporturile feroviare şi avizate de AFER. Discurile se amplasează şi se supraveghează de agenţi autorizaţi, conform prevederilor din reglementările specifice.
(4) Locurile de execuţie a lucrărilor care necesită reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor trebuie acoperite cu semnale mobile pentru acoperirea porţiunilor de linie slăbită; semnalele trebuie dublate de agenţi autorizaţi în cazurile prevăzute în reglementările specifice.
(5) Se interzice începerea lucrului înainte de primirea confirmării din partea operatorului care conduce circulaţia trenurilor pe secţia respectivă şi acoperirea cu semnale mobile a locurilor de executare a lucrărilor, precum şi ridicarea semnalelor mobile de acoperire a locurilor de executarea a lucrărilor sau anularea sistemului de acoperire, înainte de terminarea completă a lucrului, precum şi de verificare a stării căii ferate şi de asigurare a gabaritului.
Art. 145 – (1) Pentru instalarea, dublarea şi paza semnalelor mobile care acoperă lucrările de cale ferată cu închiderea liniei sau cu restricţii de viteză, împuternicitul subunităţii de întreţinere a căii ferate, în funcţie de cel puţin şef district, examinează agenţii desemnaţi de executantul lucrării asupra cunoştinţelor necesare din reglementările specifice.
(2) De modul de asigurare şi acoperire cu semnale mobile, răspund agenţii prevăzuţi la alin. (1) şi împuternicitul subunităţii de întreţinere a căii ferate în funcţie de cel puţin şef district.
(3) la lucrările cu restricţii de viteză care se execută de către agenţii economici autorizaţi, răspunderea pentru siguranţa circulaţiei trenurilor revine şefului punctului de lucru autorizat. Personalul de întreţinere a căii ferate este obligat să controleze, cu ocazia reviziilor sau la introducerea unor restricţii de viteză neprevăzute, starea căii ferate şi modul cum se aplică şi se respectă condiţiile de siguranţă a circulaţiei trenurilor la punctul de lucru respectiv. În caz de abateri, acesta va lua imediat măsurile ce se impun pentru asigurarea circulaţiei trenurilor în depline condiţii de siguranţă, rămânând răspunzător de executarea măsurilor stabilite. 
Art. 146 – (1) Închiderea planificată a liniilor curente sau a liniilor din staţii se face potrivit prevederilor din reglementările specifice şi se aprobă după cum urmează :
a. de către regulatorul de circulaţie, în toate cazurile când nu se provoacă anulări sau modificări în mersul trenurilor de călători şi marfă;
b. de către conducerea teritorială a gestionarului de infrastructură pe raza căruia se programează închiderea de linie, în toate cazurile când se provoacă anulări sau modificări în mersul trenurilor de orice fel, cu excepţia trenurilor internaţionale, pentru care se va cere, în prealabil, avizul conducerii gestionarului infrastructurii feroviare publice.
(2) Închiderile de linie planificate şi aprobate se acordă şi se execută obligatoriu, cu excepţia cazurilor de calamitate, accidente sau evenimente feroviare.
Art. 147 – (1) Închiderile de linie aprobate se vor aviza unităţilor interesate ale gestionarului infrastructurii feroviare public şi operatorilor de transport feroviar care desfăşoară activitatea pe secţia de circulaţie respectivă, astfel :
a. cu minim 10 zile înainte de efectuarea lor, când datorită condiţiilor de organizare a circulaţiei se produc următoarele : schimbarea sistemului de circulaţie prin modificarea instalaţiilor, descentralizarea staţiilor, desfiinţarea sau înfiinţarea unor puncte de secţionare, închiderea unui fir al căii ferate duble, modificarea livretelor de mers sau alte schimbări care determină modificări importante ale condiţiilor de lucru în circulaţia trenurilor precum şi în cazurile în care se produc anulări ale tenurilor de călători cu regim de rezervare a locurilor; când se anulează trenuri de călători internaţionale, avizarea unităţilor interesate se va face cu 60 zile înainte de efectuarea lucrărilor;
b. cu minim 5 zile înainte de efectuarea lor, în celelalte cazuri cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 143, alin. (2).
(2) Unităţile avizate vor încunoştiinţa şi vor instrui personalul interesat asupra închiderilor de linii curente sau a liniilor din staţii.
(3) Închiderea liniei de cale ferată curente se face conform programului, prin dispoziţia operatorului care conduce circulaţia pe secţia respectivă, înainte de începerea lucrărilor, iar deschiderea liniei prin dispoziţia dată de acesta după terminarea lor. În cazul defectării instalaţiilor de telecomunicaţii ale operatorului, dispoziţia de închidere respectiv cea de deschidere a liniei se va da de către impiegatul de mişcare din staţia cu sens de prioritate.
Art. 148 – (1) Se interzice începerea lucrărilor în linie curentă sau în staţii dacă împuternicitul subunităţii de întreţinere a căii nu a primit de la staţie dispoziţia de închiderea liniei şi nu s-a făcut acoperirea cu semnale mobile a locului lucrărilor.
(2) Pe liniile electrificate, începerea lucrărilor la cale se face după confirmarea în scris dată de organul de electrificare, că linia de contact este scoasă de sub tensiune şi este legată la pământ, în cazul lucrărilor de cale prevăzute cu scoaterea de sub tensiune.
Art. 149 – (1) Deschiderea liniei curente se face numai pe baza avizului asupra terminării lucrărilor şi asigurării gabaritului precum şi prin fixarea condiţiilor de desfăşurare a circulaţiei, dat în scris sau prin telefonogramă de către şeful subunităţii de întreţinere a căii sau împuternicitul său, în funcţie de cel puţin şef district sau conducătorul autorizat al punctului de lucru.
(2) La executarea lucrărilor la instalaţii care nu afectează integritatea liniei şi/sau lucrărilor de artă deschiderea liniei se va face pe baza avizului care confirmă terminarea lucrărilor în care se vor menţiona condiţiile de circulaţie; avizul se dă în scris sau prin telefonogramă de către împuternicitul subunităţii de instalaţii, în funcţie cel puţin electromecanic.
Art. 150 – (1) Lucrările care se execută cu închiderea liniilor din staţie, lucrările de întreţinere a liniilor şi instalaţiilor din staţii şi lucrările de întreţinere a aparatelor de cale trebuie să se facă numai după încunoştiinţarea impiegatului de mişcare, a operatorului care conduce circulaţia pe secţiile cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor sau a dispecerului care conduce circulaţia pe secţiile înzestrate cu acest tip de instalaţie.
(2) Se interzice executarea acestor lucrări înainte de înscrierea lor în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei de către următorii salariaţi :
a. împuternicitul subunităţii de întreţinere a căii ferate, în funcţie de cel puţin şef district, în cazul închiderii liniilor directe sau de primiri-expedieri din staţii, sau în funcţie de cel puţin şef echipă, în cazul închiderii celorlalte linii;
b. împuterniciţii subunităţilor de instalaţii, în funcţie de cel puţin electromecanic, care înscriu în comun, cu personalul de linii în cazul în care lucrările afectează instalaţiile;
c. în cazul în care lucrările sunt executate de agenţi economici autorizaţi de AFER, de conducătorul autorizat al punctului de lucru.
(3) Lucrările vor începe numai după semnalizarea locului de desfăşurare a acestora.
(4) Redeschiderea pentru circulaţie a liniilor din staţii se face de către impiegatul de mişcare după ce împuternicitul subunităţii de întreţinere a căii ferate şi, când este cazul, împuterniciţii subunităţilor de instalaţii, au înscris în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţa circulaţiei trenurilor, terminarea lucrărilor, asigurarea gabaritului şi funcţionarea normală a instalaţiilor.
(5) La lucrările care se execută la aparatele de cale din staţie şi din linie curentă, prevăzute cu încuietori cu chei sau centralizate, pentru care închiderea liniei a fost cerută de personalul de întreţinere a căii ferate şi de către personalul de instalaţii, deschiderea liniei/liniilor, pentru circulaţia trenurilor, se face numai în comun, pe baza avizului scris, a telefonogramei şi a înscrierii în registrul de revizie a liniilor şi instalaţiilor de siguranţa circulaţiei trenurilor, de către personalul de întreţinere a căii ferate în funcţie de cel puţin şef district şi de către personalul de instalaţii în funcţie de cel puţin electromecanic.
Art. 151 – Impiegatul de mişcare va aviza închiderea accidentală a liniilor tuturor subunităţilor interesate ale gestionarului infrastructurii feroviare publice, operatorilor de transport feroviar şi, după caz, ale altor agenţi economici.

CAPITULUL 6
SISTEME, ECHIPAMENTE ŞI PRODUSE INFORMATICE

Art. 152 .-(I) Sistemele, echipamentele şi produsele informatice utilizate în activitatea de transport feroviar pot funcţiona independent sau ca părţi componente ale unor aIte instalaţii şi/sau dispozitive de automatizare
cu specific feroviar.
(2) Sistemele, echipamentele şi produsele informatice utilizate trebuie să aibă un grad de disponibilitate ridicat, încât să asigure următoarele:
creşterea siguranţei. securităţii şi calităţii serviciilor de transport feroviar:
funcţionarea      în          corelaţie           şi
compatibilitate cu alte instalaţii feroviare, care pot avea rolul de sursă sau destinaţie a informaţiilor;
desfăşurarea operaţiunilor de transport feroviar fără perturbaţii majore în caz de defectare totală sau parţială a lor, pe baza unor proceduri şi instrucţiuni de lucru stabilite prin documentaţia tehnică de utilizare şi întreţinere;
dezvoltarea sau perfecţionarea ulterioară.
Art.lS3.-(l) Exploatarea şi întreţinerea echipamentelor, sistemelor şi produselor informatice se vor face în baza reglementărilor specifice de utilizare, întreţinere şi depanare, completate după caz, cu alte reglementări specifice avizate de AFER.
(2) Principalele echipamente şi produse specifice, constituite sau nu în sisteme informatice, utilizate în activitatea de transport feroviar sunt:
echipamente pentru conducerea automată a proceselor tehnologice sau asistarea pentru luarea deciziilor;
echipamente pentru urmărirea operativă a unor procese tehnologice din activitatea feroviară;
echipamente electronice utilizate pentru măsurarea şi controlarea unor parametri determinanţi ai instalaţiilor sau vehiculelor feroviare în scopul asigurării siguranţei circulaţiei şi securităţii transporturilor;
alte echipamente destinate creşterii calităţii serviciilor de transport - emiterea legitimaţiilor de călătorie şi informarea călătorilor;
            e.         echipamente de calcul şi auxiliare
acestora, necesare funcţionării celor prezentate la lit.a-d - calculatoare electronice şi reţele de calculatoare, echipamente periferice, de transmisii de date, instalaţii de electroalimentare, c1imatizare, detectare, avertizare şi stingere a incendiilor destinate tehnicii de calcul;
f. produse software pentru aplicaţii feroviare.


PARTEA III
ORGANIZAREA CIRCULAŢIEI TRENURILOR ŞI
A MANEVREI VEHICULELOR FEROVIARE

CAPITOLUL 1
PLANUL DE MERS

Art. 154. – (1) Organizarea circulaţiei trenurilor se face pe baza planului de mers. Planul de mers stă la baza coordonării operaţiunilor de transport feroviar.
(2) Planul de mers se întocmeşte şi se verifică de către gestionarul infrastructurii publice conform reglementărilor în vigoare.
Art.155.- Planul de mers trebuie să asigure :
rezolvarea intereselor majore de transport ale economiei, accesul liber al persoanelor, mărfurilor şi a altor bunuri la mijloacele de transport publice feroviare în interiorul ţării şi în traficul internaţional, cu un grad înalt de siguranţă, în condiţii ecologice şi îndeplinirea sarcinilor specifice pentru nevoile de apărare a ţării, potrivit legii;
respectarea condiţiilor impuse prin contractele de activitate aprobate de guvern;
condiţii de executare a lucrărilor la liniile de cale ferată şi la instalaţiile feroviare, cu asigurarea intervalelor libere de circulaţie;
respectarea proceselor tehnologice de lucru.
Art.156. – (1) Planul de mers al trenurilor cuprinde următoarele :
 planul de formare;
b. graficele de circulaţie;
(2) Prin planul de formare se stabilesc numărul, felul şi compunerea trenurilor, rutele de circulaţie, secţiile de circulaţie, sarcinile de specializare a curenţilor de vagoane şi mărfuri precum şi reglementări privind circulaţia informaţiilor între staţiile de compunere şi descompunere a trenurilor, În vederea realizării cerinţelor de transport.
(3) Prin graficele de circulaţie se stabilesc trasele trenurilor.
(4) Executarea circulaţiei conform planului de mers se asigură prin organizarea şi executarea întocmai a proceselor tehnologice de lucru ale tuturor subunităţilor participante la operaţiunile de transport feroviar.
(5) Planul de mers al trenurilor se Întocmeşte pe perioada de un an şi este desfăşurat pe întregul interval de 24 de ore ale zilei. Pe unele secţii de circulaţie cu trafic redus activitatea se poate concentra numai pe o anumită perioadă din zi.
Art.157. – (1) Se numeşte tren un grup de vehicule feroviare legate regulamentar între ele şi de vehiculul feroviar de tracţiune, semnalizat cu semnale de cap şi tine de tren şi deservit de cel puţin doi agenţi, din care unul este mecanicul vehiculului feroviar de tracţiune.
 Automotoarele, ramele electrice sau diesel, drezinele motor, utilaj ele de manevră, utilaj ele de mecanizare a lucrărilor de întreţinere şi reparaţie a căii ferate, ale liniei de contact şi ale lucrărilor de artă, îndrumate În linie curentă pe roţi proprii, cu sau tără vagoane şi locomotivele izolate sunt considerate tot trenuri şi au cel puţin un agent - mecanicul sau conducătorul vehicul ului feroviar.
Art. 158 – (1) Fiecărui tren pus în circulaţie trebuie să i se atribuie un număr după cum urmează :
a. în sensul de la Bucureşti, număr fără soţ;
b. în sensul spre Bucureşti, număr cu soţ.
(2) Pentru stabilirea priorităţii în circulaţie, fiecărui tren i se atribuie un rang, după cum urmează :
a. peste orice rang, trenuri de serviciu puse în circulaţie pentru restabilirea circulaţiei;
b. rangul I, trenuri pentru care dispune conducerea autorităţii de stat în transporturile feroviare;
c. rangurile de la II – IV : trenuri de călători;
d. rangurile de la V – VII : celelalte trenuri.
(3) Excepţie de modul de numerotare prevăzut la alin. (1) şi de stabilire a rangului trenurilor prevăzut la alin. (2), îl constituie trenurile internaţionale a căror numerotare şi rang se stabilesc conform reglementărilor internaţionale şi/sau a celor emise de autoritatea de stat în transporturile feroviare.
(4) Circulaţia trenurilor se efectuează de regulă, pe firul din dreapta al căii duble sau multiple. În cazuri deosebite, circulaţia se poate efectua pe linie falsă sau pe firul din stânga al căii duble.
(5) Prevederi de amănunt privind numerotarea trenurilor, încadrarea acestora într-un anumit rang şi precizarea priorităţii la încrucişări şi treceri înainte se stabilesc prin reglementări specifice.
Art. 159 – Punerea în circulaţie sau anularea trenurilor se face în mod stabilit prin reglementările specifice în vigoare.
Art. 160 – (1) Fiecare tren trebuie să circule după un mers dinainte stabilit.
(2) Mersul trenurilor prevăzut în graficele de circulaţie este cuprins în livretele de mers. Conţinutul şi forma livretelor de mers se stabilesc de întocmitorul planului de mers, conform reglementărilor specifice în vigoare. Livretele se editează de gestionarul infrastructurii feroviare publice şi se pun la dispoziţia operatorilor de transport feroviar.
(3) Trenurile neprevăzute în grafic circulă după mersuri întocmite cu ocazia punerii lor în circulaţie. Extrase – fişe – din mersul trenului din livret pot fi utilizate pentru trenul respectiv, dacă acestea conţin toate informaţiile cuprinse în livretul de mers.

CAPITOLUL 2
PUNCTE DE SECŢIONARE

Art. 161 – (1) circulaţia trenurilor se face la distanţe separate prin puncte de secţionare, iar în cazuri excepţionale, la interval de timp.
(2) Puncte de secţionare sunt : staţiile, haltele de mişcare, posturile de mişcare în linie curentă şi semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat.
(3) Se consideră puncte de secţionare şi semnalele de parcurs din staţii.
(4) În cuprinsul prezentului regulament prin „staţii” se înţeleg şi „haltele de mişcare”.
(5) În unele cazuri, între punctele de secţionare mai pot exista, în linie curentă, posturi de macazuri ale aparatelor de cale care sunt afiliate unei staţii. Acestea nu sunt puncte de secţionare. În cazurile în care macazurile aparatelor de cale deservite de aceste posturi, sunt asigurate cu încuietori cu chei fără bloc, cheile încuietorilor acestor macazuri se păstrează pe tabloul de chei din biroul de mişcare al staţiei de care aparţine postul.
(6) În linie curentă pot funcţiona şi posturi ajutătoare de mişcare care nu sunt puncte de secţionare. Acestea deservesc joncţiuni ale agenţilor economici, nu sunt acoperite cu semnale şi servesc la eliberarea liniei curente după gararea convoiului pe linia agentului economic. Postul ajutător de mişcare va fi deservit de impiegat de mişcare.
(7) Modul de lucru privind deservirea şi funcţionarea punctelor de secţionare, posturilor ajutătoare de mişcare şi posturilor de macazuri din linie curentă se stabilesc prin reglementări specifice.
Art. 162 – (1) Limitele incintei unei staţii de cale ferată sunt semnalele de intrare sau indicatoarele permanente de acoperire ale acesteia.
(2) Pe liniile duble, semnalele de intrare pentru liniile normale delimitează incinta staţiei pentru ambele linii, dacă nu există semnalul de intrare pentru circulaţia pe firul din stânga.
(3) Ramificaţia cuprinsă în instalaţia de centralizare a unei staţii se consideră în incinta acesteia.
(4) Porţiunea de linie cuprinsă între semnalele de intrare a două staţii consecutive este „linie curentă”.
Art. 163 – (1) Fiecare staţie, haltă de mişcare, haltă deschisă traficului de marfă şi/sau călători trebuie să aibă o denumire, înscrisă pe panouri indicatoare; panourile se montează pe clădire sau pe suporţi, astfel încât să fie vizibile din tren, ziua şi noaptea.
(2) Totodată, fiecărei staţii şi halte trebuie să i se atribuie, pe lângă denumire şi codul conform actelor normative şi reglementărilor specifice interne şi internaţionale.
Art. 164 – Toate liniile din incinta unei staţii, cu excepţia celor deţinute de operatorii de transport feroviar sau alţi agenţi economici, sunt la dispoziţia şefului de staţie.
Art. 165 – (1) Fiecare linie din punctele de secţionare, fiecare semnal, aparat de cale şi post de macazuri, iar în linie curentă fiecare linie de circulaţie a căii duble sau multiple trebuie să aibă un număr de ordine, stabilit astfel :
a. capetele staţiilor din direcţia Bucureşti vor fi considerate cap X al staţiei, ca şi posturile de macazuri, iar macazurile aparatelor de cale se numerotează cu numere fără soţ; capătul opus va fi considerat cap Y iar posturile de macazuri şi macazurile aparatelor de cale vor fi numerotate cu numere cu soţ;
b. numerotarea se va face în ordine crescătoare, dinspre capătul staţiei spre axa sa. Similar se va proceda şi în cazul grupelor de linii distincte din incinta staţiilor de triaj sau tehnice.
(2) denumirile semnalelor vor fi stabilite prin proiecte de execuţie; de regulă, denumirea semnalelor de circulaţie luminoase se face cu litera X, pentru cele corespunzătoare sensului de la Bucureşti şi cu litera Y, pentru cele corespunzătoare sensului spre Bucureşti. Denumirea acestor semnale se completează cu cifre şi litere care, după caz, vor preciza numărul sau destinaţia liniei, direcţia şi altele asemenea. Semnalele de intrare, de parcurs sau ieşire de la liniile directe se numerotează cu cifre romane, iar semnalele de la celelalte linii, cu cifre arabe. Denumirea şi numerotarea concretă se prevede în planul tehnic de exploatare a staţiei.
(3) Numerotarea semnalelor mecanice de circulaţie se va face în ordine alfabetică, începând cu litera A pentru semnalul de intrare dinspre Bucureşti, la aceasta adăugându-se cifra pentru precizarea numărului de braţe ale semafoarelor.
(4) Numerotarea liniei se face cu cifre romane pentru liniile directe şi arabe pentru celelalte linii, în ordinea crescătoare, începând cu prima linie de la clădirea staţiei spre exterior.
(5) La fiecare staţie trebuie să existe planul de situaţie, în care trebuie să fie trecute, la zi, toate modificările, iar în reglementările privind manipularea instalaţiilor să existe schiţa de semnalizare.
(6) Liniile curente simple, duble sau multiple se numerotează cu cifre romane.

CAPITOLUL 3
ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII TEHNICE ÎN STAŢII

Art. 166 .-(1) Organizarea şi modul de utilizare a mijloacelor tehnice ale staţiei se stabilesc prin planul tehnic de exploatare a staţiei, care reglementează primirea şi expedierea trenurilor în condiţii de siguranţă şi fără Întârzieri, siguranţa lucrului la manevră şi securitatea personalului. Planul tehnic de exploatare a staţiei ­denumit În continuare PTE - stabileşte modul de aplicare a unor prevederi din reglementările specifice, În funcţie de organizare, dotare tehnică, sisteme de circulaţie, adaptate la specificul de lucru al fiecărei subunităţi.
(2) Planul tehnic de exploatare a staţiei se Întocmeşte pe baza prevederilor din reglementările specifice, astfel încât:
să nu contravină prevederilor din reglementările specifice şi să nu cuprindă repetări ale acestor prevederi;
să nu conţină precizări sau interpretări ale
prevederilor din actele normative.
(3) Prevederile planului tehnic de exploatare a staţiei sunt obligatorii pentru personalul cu responsabilităţi În siguranţa circulaţiei al gestionarului infrastructurii feroviare publice, operatorilor de transport feroviar şi agenţilor economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar în staţia respectivă.
Art.167.-(1) Planul tehnic de exploatare a staţiei se întocmeşte de şeful staţiei; situaţiile şi fişele care conţin date transmise de alte subunităţi de specialitate se certifică de conducătorii acestora.
(2) Reglementările care se referă la activitatea operatorilor de transport feroviar cuprinse în planul tehnic de exploatare, trebuie să fie elaborate de şeful staţiei CFR Împreună cu un reprezentant împuternicit al fiecărui operator de transport feroviar.
(3) Planul tehnic de exploatare a staţiei se avizează de către compartimentele de specialitate şi de siguranţa circulaţiei ale unităţii teritoriale a gestionarului de infrastructură şi se aprobă de conducătorul acesteia.
Art.168.-(1) Cu extrase din planul tehnic de exploatare a staţiei se dotează compartimentele tehnice, toate posturile staţiei şi posturile de la treceri le la nivel cu calea ferată afiliate staţiei.
(2) Operatorii de transport feroviar interesaţi şi agenţii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar, În staţii sau hal te de mişcare, sunt obligaţi să cunoască şi să aplice întocmai prevederile PTE-ului staţiei. Extrase din PTE-ul staţiei se trimit
de gestionarul infrastructurii feroviare publice agenţilor economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar În staţie sau pe linii ferate cu joncţiune din linia curentă care sunt deservite de staţia de cale ferată.
(3) Activitatea de exploatare tehnică feroviară a liniilor agenţilor economici se desfăşoară cu respectarea prevederilor din autorizaţia de construcţie a liniei, a regulamentului şi convenţiei de exploatare.
(4) Regulamentul şi convenţia de exploatare se elaborează În conformitate cu actele normative În vigoare.
(5) Convenţia de exploatare se va Întocmi de şeful staţiei CFR Împreună cu reprezentantul unui operator de transport feroviar şi cu conducătorii agenţilor economici, care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar În staţie sau pe linii ferate cu joncţiune la infrastructura publică, şi va fi aprobată de conducătorul unităţii teritoriale a gestionarului de infrastructură feroviară publică.
(6) Personalul cu responsabilităţi În siguranţa circulaţiei care autorizează şi execută manevrarea vehiculelor feroviare pe liniile aparţinând agenţilor economici ce desfăşoară operaţiuni de transport feroviar În staţie sau pe linii ferate cu joncţiune la infrastructura publică, trebuie să cunoască şi să respecte modul de lucru şi specificul activităţii feroviare desfăşurate pe acestea.
(7) Eventualele divergenţe În Întocmirea şi aplicarea planului tehnic de exploatare a staţiei CFR se soluţionează conform prevederilor legale În vigoare.
Art.169.-(1) Macazurile aparatelor de cale amplasate pe liniile de primire-expediere, cele din linie curentă, de acoperire precum şi altele asemenea stabilite de şeful staţiei trebuie să se afle În poziţie normală.
(2) Poziţia normală a macazurilor aparatelor de cale este:
pe directă, pentru toate macazurile din staţie care dau acces pe linie directă, atât pe cale simplă cât şi pe cale dublă, precum şi pentru toate macazurile aparatelor de cale amplasate în linie curentă;
pe linia de evitare sau scăpare, pentru macazurile care dau acces spre aceste linii;
pe poziţia stabilită prin planul tehnic de exploatare a staţiei, pentru celelalte macazuri.
(3) În staţiile centralizate electrodinamic, aşezarea macazurilor aparatelor de cale în poziţie normală nu este obligatorie, În afară de cele care dau acces la liniile de evitare sau scăpare.
(4) Când poziţia normală a macazurilor aparatelor de cale este cu acces la o linie ocupată, acestea se vor manevra, de regulă, la o linie liberă, cu excepţia celor centralizate electrodinamic.
(5) Macazurile aparatelor de cale vor fi manevrate în altă poziţie decât cea normală, În următoarele cazuri:
primiri şi expedieri de trenuri;
executarea manevrelor;
curăţarea,         verificarea         şi          repararea
macazurilor, conform prevederilor din instrucţiunile specifice;
închiderea sau ocuparea de lungă durată a liniei.
Art.170.·(l) Poziţia normală a saboţilor de deraiere este "aşezat pe şină" şi pot fi manevraţi În poziţie
"răsturnat de pe şină" când se execută manevră, curăţare, verificare sau reparaţii.
(2) Poziţia normală a macazurilor aparatelor de cale şi saboţilor de deraiere trebuie să fie stabilită În planul tehnic de exploatare a staţiei, prin poziţia pârghiei la cele centralizate electromecanic şi pe pupitrul de comandă la cele centralizate electrodinamic.
Art.171.-(l) Gestionarul de infrastructură feroviară publică au1lorizează executarea manevrei pe liniile destinate acestei activităţi În condiţii de siguranţă şi securitate a muncii. Manevra se execută cu locomotiva, auto motorul sau cu alte mijloace, conform reglementărilor specifice În vigoare.
(2) Manevra se execută potrivit prevederilor din reglementările specifice şi din planul tehnic de exploatare a staţiei, conform proceselor tehnologice stabilite şi după un plan de lucru Întocmit În baza prevederilor din planul tehnic de exploatare a staţiei CFR.
Art. 172 – (1) Vitezele maxime admise la manevră sunt :
a. 40 km/h, când locomotiva trage vehiculele pe o linie liberă sau când execută mişcări izolate, indiferent de sensul de mers;
b. 25 km/h, când locomotiva împinge vehiculele pe o linie liberă sau când trage, respectiv împinge vehiculele pe o linie ocupată sau înfundată.
(2) Viteza de triere a vagoanelor precum şi modul de executare a manevrelor în staţiile înzestrate cu dispozitive de triere sau manevră se stabilesc prin planul tehnic de exploatare a staţiei, ţinând seama de înzestrarea tehnică şi condiţiile locale.
Art. 173 – (1) Executarea manevrelor pe linia directă a staţiei sau traversarea ei, precum şi a manevrelor peste macazurile aparatelor de cale extreme ale staţiei este admisă până la limitele incintei staţiei, numai cu încuviinţarea verbală a impiegatului de mişcare dispozitor, pentru fiecare caz în parte. În staţiile cu semnale mecanice de ieşire, acestea vor fi puse pe oprire, în vederea executării manevrelor.
(2) Mişcările de manevră peste aparatele de cale extreme se efectuează conform prevederilor din reglementările specifice şi a planului tehnic de exploatare al staţiei.
(3) Ieşirea convoiului de manevră sau a locomotivelor care manevrează dincolo de limita incintei staţiei, în linie curentă, este admisă numai cu dispoziţia scrisă a operatorului care conduce circulaţia trenurilor pe secţia respectivă, conform reglementărilor specifice.
Art. 174 – (1) Se interzice executarea manevrelor prin îmbrâncire în staţiile cu declivităţi mai mari de 2,5o/oo sau cu pantă de la aparatele de cale înspre linia curentă peste 2,5o/oo, dacă lipsesc liniile de evitare sau alte linii care pot face această funcţie.
(2) Excepţii se admit în staţiile cu liniile situate în pantă de peste 2,5o/oo dar nu mai mult de 6o/oo în sensul manevrei sau cu profil nefavorabil la intrare de peste 2,5o/oo  dar nu mai mult de 6o/oo, dacă liniile pe care se execută manevra sunt înfundate sau pe aceste linii staţionează vagoane asigurate cu frâne de mână, care să poată opri vagoanele manevrate prin îmbrâncire.
(3) De asemenea, se interzice manevra prin îmbrâncire în rampe de peste 2,5o/oo în sensul manevrei, dacă grupul de vagoane îmbrâncite nu are frâne de mână suficiente, ocupate de agenţi, care să asigure oprirea şi menţinerea pe loc a vagoanelor.
Art. 175 – (1) Compunerea, echiparea şi deservirea trenurilor, aranjarea vagoanelor în trenurile de călători, mixte şi de marfă precum şi aşezarea locomotivelor în tren se stabilesc în reglementările specifice.
(2) Masa şi lungimea trenurilor se stabilesc prin planul de formare a trenurilor şi se trec în livretele de mers.
(3) lungimea unui tren nu trebuie să depăşească cea mai mică lungime utilă a liniilor de primire-expediere din staţiile de pe secţiile pe care circulă trenul respectiv. Îndrumarea de trenuri mai lungi decât lungimea utilă a liniilor de primire-expediere, se admite numai în cazuri deosebite, cu aprobarea gestionarului infrastructurii feroviare publice, conform reglementărilor specifice.
Art. 176 – (1) Lungimea utilă a liniilor de primire-expediere din fiecare staţie se stabileşte de gestionarul de infrastructură feroviară şi se trece în planul tehnic de exploatare a staţiei, ţinând seama de următoarele :
a. amplasamentul mărcilor de siguranţă;
b. lungimea de potrivire a trenului, între 10 m şi 20 m, după situaţia locală;
c. poziţia semnalelor de ieşire în sensul de mers;
d. poziţia coloanelor hidraulice.
(2) Pe baza acestor criterii, se stabileşte lungimea utilă a liniilor în cazul proiectării staţiilor noi sau la modificările de staţii.

CAPITOLUL 4
LEGAREA VEHICULELOR FEROVIARE

Art. 177.-(t) La legarea vagoanelor din trenurile de marfă şi mixte, cupla În funcţie a aparatului de tracţiune trebuie să fie strânsă până la atingerea discurilor tampoaneloL
(2) La legarea vagoanelor din trenurile de călători, cupla În funcţie a aparatului de tracţiune trebuie să fie strânsă cu Încă 1-2 Învârtituri, după atingerea discurilor tampoaneloL
(3) Legarea vagoanelor de călători Între ele precum şi legarea vagoanelor de călători cu cele de marfă trebuie să se facă numai după oprirea completă a vagoanelor.
(4) Legarea vehiculelor feroviare prevăzute cu cupla automată, cu vehicule prevăzute cu cuple cu şurub se face prin cuplă mixtă de tracţiune care se fixează de cupla automată, În care caz ambele vehicule feroviare legate trebuie să fie prevăzute cu tampoane.
(5) Vagoanele cu diferenţă de Înălţime a centrelor tampoanelor mai mare de 100 mm trebuie să tie aranjate la urma trenului, cu excepţia trenurilor care au locomotivă Împingătoare, pentru care se aplică prevederile din reglementările specifice.
(6) Legarea, respectiv dezlegarea cuplelor electrice dintre vagoane, Între locomotivă şi primul vagon precum şi Între locomotive, se stabilesc prin reglementări specifice avizate de AFER.
Art.178.-(1) Responsabil pentru legarea corectă a vagoanelor din tren este personalul care a făcut legarea.
(2) Responsabil pentru starea tehnică a aparatelor de legare şi de tracţiune ale vagoanelor este personalul subunităţii de vagoane.
(3) Responsabil pentru starea tehnică a aparatelor de legare şi de tracţiune ale locomotivei este personalul subunităţilor de tracţiune.
(4) Pentru legarea corectă a locomotivei de primul vagon răspunde mecanicullocomotivei.


CAPITOLUL 5
FRÂNAREA TRENURILOR

Art. 179.- (1) Toate trenurile trebuie să fie frânate automat.
(2) Masa frânată a vagoanelor cu frână activă din tren se determină potrivit prevederilor din reglementările specifice.
(3) Procentul de masă frânată reprezintă masa exprimată În tone necesară a fi frânată ce revine fiecărei 100 tone din masa brută a trenului.
(4) Procentul de masa frânată minim stabilit trebuie să asigure, după o frânare rapidă, oprirea trenului pe drumul de frânare stabilit, În funcţie de panta caracteristică pe care o parcurge trenul, la viteza maximă admisă.
(5) Procentul de masă frânată minim pentru trenurile prevăzute În graficul de circulaţie trebuie să fie trecut în livretele de mers.
(6) Drumul parcurs de tren din momentul trecerii mânerului robinetului mecanicului În poziţia de frânare rapidă, până la oprirea completă a trenului, se numeşte drum de frânare.
(7) Drumurile de frânare sunt stabilite, pentru liniile de cale normală, În reglementările specifice.
(8) Se interzice Îndrumarea trenurilor din staţiile de formare preCUJll şi din staţiile din parcurs unde se modifică compunerea trenurilor, dacă nu au asigurate procentele de masă frânată de pe Întreaga distanţă de circulaţie a trenului şi care sunt trecute În livretele de mers.
(9) La executarea manevrei trebuie asigurată frânarea convoiului de manevră, În condiţiile stabilite prin planul tehnic de exploatare a staţiei.
Art.180.-(1) Vagoanele cu frână automată activă precum şi cele cu frână de mână trebuie să fie aranjate În corpul trenului cât mai uniform.
(2) Frâna automată a ultimului vagon din tren trebuie să fie obligatoriu În acţiune.
(3) În corpul trenului, Între două frâne automate active, nu trebuie să se găsească grupuri de vagoane cu mai mult de 12 osii numai cu conductă de trecere. La urma trenului care circulă fără locomotiva Împingătoare, În faţa ultimelor trei vagoane cu frână activă se admit cel mult patru osii cu conductă de trecere; excepţii se admit Ia trenurile de marfă şi de serviciu, la care ultimul vagon poate fi precedat de patru osii, numai cu conductă de trecere şi agent la urmă.
(4) Trenurile de marfă care circulă fără locomotivă Împingătoare pe distanţe cu dec1ivităţi mai mari de 21 %0, trebuie să aibă agent Ia urmă.
(5) De asemenea, indiferent de dec1ivitate, pe porţiunea de linie pe care nu sunt asigurate condiţii de deplasare a agentului de-a lungul trenului oprit În linie curentă, ultimul vagon din tren trebuie să aibă cabină de frână corespunzătoare şi să fie ocupată de agent.
(6) Toate frânele automate corespunzătoare trebuie să fie În acţiune, cu excepţia cazurilor prevăzute În reglementările specifice.
Art.181.-Pentru menţinerea pe loc a unui tren oprit În linie curentă, frânarea trenului trebuie asigurată cu frâne de mână pentru toată distanţa pe care compunerea trenului nu se modifică, cel puţin la procentul de frânare stabilit. Când numărul de frâne de mână din tren nu asigură menţinerea pe loc a acestuia, se utilizează şi saboţi de mână deserviţi de agenţi.
Art.182.-Verificarea funcţionării frânelor automate din trenurile În staţionare se face prin probă completă, probă parţială sau probă de continuitate a frânelor, iar În parcurs prin verificarea eficacităţii, În condiţiile prevăzute de reglementările specifice În vIgoare.
Art.183.-(l) În staţiile În care nu există revizori tehnici de vagoane, pregătirea şi revizia tehnică a vagoanelor introduse În trenuri, proba frânelor automate, precum şi Întocmirea notei de frână trebuie să se efectueze de către personal cu responsabilităţi În siguranţa circulaţiei instruit şi autorizat În acest scop. Stabilirea personalului şi modul concret de lucru se prevede În planul tehnic de exploatare a staţiei CFR. (2) Staţiile În care se face revizia tehnică a trenurilor În tranzit şi proba frânelor automate trebuie să fie prevăzute În Iivretele de mers ale trenurilor.
Art.184.-Se interzice cu desăvârşire acţionarea valvelor de descărcare de Ia frânele automate active ale vehiculelor din compunerea trenului, după terminarea probelor frânelor şi Înainte sau după pornirea trenului din staţie sau după oprirea acestuia În linie curentă, Înainte de menţinerea pe loc cu frânele de mână şi fără ordinul mecanicului.



CAPITOLUL 6
CONDUCEREA CIRCULAŢIEI TRENURILOR

Art. 185.- Organizarea şi coordonarea circulaţiei trenurilor care utilizează infrastructura feroviară publică se real izează de către gestionarul de infrastructură, în condiţii de siguranţa circulaţiei trenurilor, corespunzător structurii sale de organizare. Conducerea operativă a circulaţiei trenurilor pe liniile de cale ferată ce aparţin infrastructurii feroviare publice se realizează de către operatorii de circulaţie.
Art.186.- Date privind circulaţia trenurilor se înregistrează manual sau automat prin instalaţie. Înregistrarea manuală se efectuează conform reglementărilor specifice de către impiegatul de mişcare, operatorul de circulaţie şi de conducătorii vehiculelor feroviare motoare.
Art.187.-(1) Circulaţia trenurilor pe liniile infrastructurii feroviare publice se execută, în conformitate cu prevederile programelor de circulaţie, a livretelor de mers şi a dispoziţiilor operatorului, care conduce circulaţia trenurilor pe secţia respectivă.
(2) Dispoziţiile operatorului privind circulaţia trenurilor pe liniile infrastructurii feroviare publice se execută de către întreg personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei.
(3) Dispoziţiile privind circulaţia trenurilor pe liniile infrastructurii feroviare publice trebuie să fie date numai prin operatorul care conduce circulaţia pe secţia respectivă sau prin impiegatul de mişcare dispozitor.
Art.188.-(1) Din punct de vedere al executării serviciului de mişcare, fiecare punct de secţionare şi tren trebuie să fie sub conducerea unei singure persoane, astfel:
în punctele de secţionare şi la posturile de mişcare sau posturile ajutătoare de mişcare din linie curentă de către impiegatul de mişcare dispozitor;
în punctele de secţionare situate pe secţiile cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor, atât mecanicul care conduce trenul cât şi personalul de tren execută numai dispoziţiile . operatorului, care conduce circulaţia pe secţie;
Ia trenuri pe linie curentă, dispune şeful de tren, iar mecanicul care conduce trenul, întregul personal de tren, precum şi orice alt personal execută numai dispoziţiile şefului de tren;
Ia trenurile fără şef de tren, pe linie curentă, întregul personal de tren precum şi orice alt personal execută dispozi·ţiile mecanicului care conduce trenul.
(2) Prin noţiunea de mecanic utilizată Ia alin.(l) se înţelege şi conducătorul altor vehicule feroviare motoare, prevederi de amănunt în acest sens fiind stabilite în reglementările specifice în vigoare avizate de AFER.
Art.189.-(l) La schimbarea planului de mers, şeful staţiei este obligat să stabilească ordinea de ocupare a liniilor de primire - expediere de către trenuri, astfel încât fiecare tren să fie primit pe o linie liberă, respectiv să fie expediat de pe o anumită linie. Cu această ocazie se verifică dacă sunt respectate reglementările
specifice privind primirea şi/sau expedierea simultană a trenurilor.
(2) Trecerea trenurilor fără oprire, de regulă, se face
pe linia directă.
Art.190.- Liniile de primire-expediere din staţii trebuie să fie folosite numai În acest scop. În cazuri excepţionale ocuparea temporară a acestor linii cu vehicule feroviare se poate face numai când aceasta s-a prevăzut În planul tehnic de exploatare a staţiei sau când s-a obţinut aprobarea operatorului care conduce circulaţia pe secţie.
Art.191.- Se interzice ocuparea liniilor de evitare şi de scăpare cu vehicule feroviare. Excepţii se admit În staţiile unde se schimbă locomotiva trenului, se ataşează sau se detaşează locomotive de multiplă tracţiune; În aceste cazuri linia de evitare poate fi ocupată temporar cu aceste locomotive. În acest interval de timp linia de evitare nu trebuie folosită pentru primiri şi expedieri simultane de trenuri.
Art.192.-(1) Organizarea circulaţiei trenurilor se face În funcţie de instalaţiile cu care sunt Înzestrate staţiile şi secţiile de circulaţie, utilizându-se următoarele sisteme de circulaţie:
circulaţia trenurilor pe bază de cale liberă, cerută şi obţinută prin instalaţiile pentru cererea şi obţinerea căilor libere;
circulaţia trenurilor pe baza blocului de linie semiautomat;
circulaţia trenurilor pe baza blocului de linie automat;
circulaţia trenurilor pe baza instalaţiilor tip
dispecer;
conducerea centralizată a circulaţiei
trenurilor.
(2) Modul de lucru pentru fiecare sistem de circulaţie, trecerea de Ia un sistem de circulaţie Ia altul, verificarea liniei curente, precum şi modul În care se procedează când toate mijloacele de telecomunicaţie sunt Întrerupte se stabilesc prin reglementări specifice avizate de AFER.


CAPITOLUL 7
PRIMIREA ŞI EXPEDIEREA TRENURILOR

Art. 193.-(l) Primirea trenurilor În staţie se face pe linie liberă, iar În cazuri excepţionale când nu sunt linii libere, primirea trenurilor se poate face şi pe linii ocupate În condiţiile stabilite În reglementările specifice În vIgoare.
(2) În staţiile centralizate electrodinamic Înzestrate cu semnale de parcurs, primirea trenurilor se poate face folosind aceste semnale care secţionează parcursul de primire.
Art.194.-(l) Primirea simultană a trenurilor din direcţii opuse este interzisă În următoarele cazuri:
În staţiile de pe linii simple, când parcursurile de primire a trenurilor şi continuarea acestor parcurs uri nu sunt separate prin linii de evitare sau prin alte linii care pot face această funcţie;
            În staţiile de pe linii simple, chiar dacă parcursurile de primire a trenurilor şi continuarea acestor parcursuri sunt separate prin linii de evitare sau prin alte linii care pot face această funcţie, dacă unul din trenuri nu are oprire În staţie; această restricţie se impune numai atunci când trenul care circulă fără oprire urmează să Întretaie la ieşirea din staţie parcursul de intrare al celuilalt tren;
În staţiile de pe liniile duble, dacă parcursul sau continuarea parcursului de primire a unuia din trenuri Întretaie parcursul de primire al celuilalt tren;
În staţiile situate pe secţii cu profil accidentat, care nu au linii de scăpare corespunzătoare; aceste staţii se stabilesc pe baza unei documentaţii care se avizează de către AFER şi se aprobă de autoritatea de stat În transporturile feroviare.
Art.195.- Se interzice primirea simultană a două trenuri din direcţii alăturate atunci când unul din trenuri nu are oprire În staţie, iar continuarea parcursului de primire a trenului care opreşte Întretaie parcursul de expediere al trenului care nu opreşte.
Art.196.-(l) Primirea simultană a trenurilor din direcţii opuse În staţiile de pe linii simple, când parcursurile de primire a trenurilor şi continuarea acestor parcursuri nu sunt separate prin linii de evitare sau prin linii care pot face această funcţie este admisă numai dacă sunt Îndeplinite următoarele condiţii:
macazurile aparatelor de cale care intră În parcursurile de primire a trenurilor sunt centralizate electrodinamic;
liniile pe care se primesc simultan trenurile sunt prevăzute cu semnale de ieşire individuale;
semnalul de intrare, respectiv semnalul de parcurs care acoperă grupa de primire, dă informaţii despre indicaţia semnalului de ieşire, respectiv de parcurs;
panta medie ponderată spre staţie, pe distanţa de frânare, Înaintea semnalului de intrare, nu depăşeşte 6 %0;
panta medie ponderată pe parcursul de primire a trenului nu depăşeşte 2 %0;
liniile pe care se primesc simultan trenurile au asigurate un drum de alunecare de cel puţin 50 metri pentru liniile abătute şi de cel puţin 100 metri pentru linia directă;
ambele trenuri sunt frânate automat, au instalaţiile de control punctual al vitezei În funcţie şi au oprire În staţie;
toate semnalele de circulaţie care acoperă punctul de intersectare a unor parcursuri neseparate prin linii de evitare, de scăpare sau alte linii care pot face această funcţie, precum şi semnalele care le preced, sunt prevăzute cu inductori de cale În funcţiune.
(2) Aceste dispoziţii se aplică şi În cazul staţiilor de pe cale dublă, dacă parcursul de primire al unuia din trenuri este Întretăiat de continuarea parcursului de primire a celuilalt tren.
Art.197.-(l) Când primirea simultană a trenurilor În staţie este interzisă, iar de staţie se aproprie simultan două trenuri, se procedează astfel:
se primeşte mai Întâi trenul pentru care condiţiile de oprire sau demarare de la semnalul de intrare sunt mai puţin favorabile sau trenul care vine de pe secţie cu bloc de linie automat, atunci când este urmărit de alt tren;
dacă cele două trenuri vin din sens opus şi unul din aceste trenuri nu are oprire În staţie, primul tren care se primeşte este cel cu oprire În staţie;
c. al doilea tren se va primi În staţie numai după gararea completă a primului tren.
d. primirea celui de-al doilea tren se va face după ce s-au luat măsurile necesare de protejare a călătorilor care coboară/urcă dinlîn primul tren.
(2) Modul de procedare În fiecare caz În parte trebuie să tie prevăzut În planul tehnic de exploatare a staţiei.
Art.198.- În staţiile Înzestrate cu cocoaşă de triere se admite executarea manevrei de Împingere la triere pe continuarea parcursului de primire a trenului, În următoarele condiţii:
trenul care se primeşte să fie frânat automat;
viteza trenului peste macazul de intrare a liniei de primire să nu depăşească 20 krn/h.
Art.199.-Expedierea unui tren din staţie simultan cu primirea altui tren În acelaşi sens de mers se interzice:
În staţiile de pe liniile simple, dacă parcursul de expediere a trenului nu este separat de parcursul de primire a celuilalt tren, precum şi de continuarea acestui parcurs, prin linii de evitare sau alte linii care pot face această funcţie;
În staţiile de pe liniile duble, dacă trenul care se expediază Întretaie parcursul sau continuarea parcursului de primire a trenului care soseşte;
În staţiile situate pe secţii cu profil nefavorabil, stabilite de gestionarul infrastructurii feroviare publice care nu au linii de scăpare corespunzătoare.
Art.200.-(l) Expedierea unui tren simultan cu primirea altui tren În acelaşi sens, În staţiile de pe liniile simple, când parcursul de expediere a trenului nu este separat de continuarea parcursului de primire, prin linii de evitare sau alte linii care pot face această funcţie, este admisă numai dacă sunt Îndeplinite următoarele condiţii:
macazurile aparatelor de cale care intră În parcursurile de primire şi de expediere a trenurilor sunt centralizate electrodinamic;
linia pe care se primeşte trenul este prevăzută cu semnal individual de ieşire;
semnalul de intrare dă informaţii despre indicaţia semnalului de ieşire;
panta medie ponderată spre staţie pe distanţa de frânare Înaintea semnalului de intrare, În sensul primirii trenului nu depăşeşte 6 %0;
panta medie ponderată pe parcursul de primire a trenului nu depăşeşte 2 %0;
linia de primire a trenului are asigurat un drum de alunecare de cel puţin 50 m pentru liniile abătute şi de cel puţin 100 m pentru liniile directe;
În toate cazurile trenul care se primeşte simultan cu expedierea altui tren, În acelaşi sens de mers, trebuie să fie frânat automat, să aibă instalaţiile de control
 punctual al vitezei din cale în funcţiune, iar trenul care se primeşte să aibă oprire în staţia respectivă;
toate semnalele de circulaţie care acoperă punctul de intersectare al unor parcursuri neseparate prin linii de evitare, sau alte linii care pot face această funcţie, precum şi semnalele care le preced sunt prevăzute cu inductori de cale.
(2) Dispoziţiile de la alin.(l) se aplică şi în cazul staţiilor de pe cale dublă, dacă trenul care se. expediază întretaie continuarea parcursului trenului care se primeşte.
Art.201.-Staţiile CFR în care se admite executarea simultană a unui parcurs de manevră cu acces la parcursurile de primire, de expediere sau de trecere, precum şi la continuarea acestora, se stabilesc de către gestionarul infrastructurii feroviare publice. Parcursurile compatibile pe care se pot executa mişcări de manevră simultan cu primirea unui trcn se stabilesc prin planul tehnic de exploatare a staţiei.


CAPITOLUL 8
ALTE REGLEMENTĂRI PRIVIND CIRCULAŢIEI TRENURILOR

Art. 202 – (1) Vitezele maxime de circulaţie ale trenurilor se stabilesc prin planul de mers şi se trec în livretele de mers ale trenurilor.
(2) Viteza maximă a trenurilor la trecerea peste aparatele de cale în abatere este de regulă de 30 km/h.
(3) Vitezele mai mari de 30 km/h la trecerea peste aparatele de cale în abatere sunt permise atunci când aparatele de cale de la liniile de primire-expediere sau aparatele de cale ale ramificaţiilor din linie curentă permit astfel de viteze. În aceste cazuri, semnalizarea vitezei sporite în abatere se va realiza corespunzător fiecărui caz în parte.
(4) Când trenul circulă prin împingere – fără locomotivă în cap – viteza nu trebuie să depăşească 30 km/h.
(5) La primirea trenului pe o linie înfundată din staţie, viteza de trecere peste macazul aparatului de cale de intrare al liniei de primire nu trebuie să depăşească 15 km/h.
(6) La trecerea trenurilor peste punctele acoperite cu semnale de reducere a vitezei, viteza poate fi de 5 km/h, 10 km/h, 15 km/h, 20 km/h, 25 km/h, 30 km/h sau mai mare – din 10 în 10 km/h – după cum semnalele de reducere a vitezei indică una din aceste viteze.
(7) Când sa semnalizat prin indicatoare una din vitezele de mai sus, viteza va fi cea înscrisă în ordinul de circulaţie, în buletinul de avizare a restricţiilor sau în anexă la livretul de mers.
(8) Limitările permanente de viteză vor fi semnalizate cu indicatoare de viteză şi vor fi trecute în livretele de mers. Introducerea de noi limitări de viteză în perioada de valabilitate a planului de mers, este de regulă interzisă. În perioada de valabilitate a planului de mers se pot introduce numai restricţii de viteză. În cazuri bine justificate, se admite introducerea de noi limitări de viteză, numai cu avizul autorităţii de stat în transporturile feroviare.
Art. 203.- Modul de organizare a circulaţiei trenurilor pe secţii cu 2, 3 sau 4 fire de şină rezultând din încălecarea liniilor de cale ferată normală sau a acestora cu linii de cale ferată de alte ecartamente se stabileşte de gestionarul infrastructurii, şi se aprobă de către autoritatea de stat În transporturile feroviare cu avizul AFER.
Art.204.- Circulaţia trenurilor la interval de timp se face numai În cazuri excepţionale stabilite prin reglementări aprobate de către autoritatea de stat În transporturile feroviare cu avizul AFER.



CAPITOLUL 9
MIJLOACE DE RESTABILIRE A CIRCULAŢIEI TRENURILOR

Art. 205.- Pentru asigurarea continuităţii proceselor de lucru ale exploatării şi restabilirea rapidă a circulaţiei În cazuri de accidente sau evenimente feroviare, calamităţi ­inundaţii, căderi de stânci, viscole, incendii şi altele asemenea lor - unităţile de cale ferată sunt prevăzute cu stocuri de rezervă pentru intervenţii - şine, materiale de construcţii, utilaje, ansambluri sau subansambluri de instalaţii şi utilaje şi altele asemenea lor - şi cu mijloace tehnice de intervenţie.
Art.206.-(l) Dotarea, modul de lucru şi sediile mijloacelor de restabilire se menţionează În reglementările specifice, astfel Încât să se asigure operativitate În intervenţii.
(2) Conducătorii gestionarilor de infrastructură şi ai operatorilor de transport feroviar au obligaţia să folosească toate mijloacele pe care le au În dotare pentru a limita urmările evenimentelor şi pentru a restabili circulaţia trenurilor, În cel mai scurt timp posibil, În condiţii de siguranţă.


PARTEA IV
VEHICULE FEROVIARE

CAPITOLUL 1
CONDIŢII GENERALE

Art. 207. Vehiculele feroviare trebuie să fie proiectate, construi te, modernizate, exploatate, Întreţinute şi reparate conform documentaţiei tehnice avizate de către AFER, În conformitate cu actele normative şi reglementările specifice aprobate de autoritatea de stat În transporturile feroviare.
Art.208.- Modificările constructive ale vehiculelor feroviare se pot face numai În baza documentaţii lor tehnice Întocmite În acest sens şi care sunt avizate de către AFER.
Art.209.-(l) Vehiculele feroviare trebuie să fie Întreţinute permanent În stare de funcţionare, În aşa fel Încât să se asigure parametrii de exploatare stabiliţi În reglementări speci fice pentru siguranţa circulaţiei trenurilor.
(2) Agenţii economici care În cadrul operaţiunilor de transport feroviar utilizează vehicule feroviare autorizate să circule pe infrastructura feroviară publică, trebuie să ţină permanent evidenţa acestor vehicule, astfel Încât să nu se depăşească termenele de reparaţii planificate şi durata normală de utilizare, stabilită conform actelor normative.
Art.210.- Verificările şi Încercările pentru omologarea de tip şi certificarea de conformitate ale vehiculelor feroviare nou construite sau modernizate, a materialelor, componentelor instalaţiilor şi echipamentelor din structura acestora se vor efectua de către laboratoarele AFER sau de către alte laboratoare autorizate sau atestate de către AFER.
Art.211.- În situaţii justificate se poate efectua testarea şi încercarea vehiculelor feroviare, .utilajelor, instalaţiilor, dispozitivelor şi materialelor pe unele linii de cale ferată aparţinând infrastructurii feroviare publice, cu avizul AFER.
Art. 212 – Vehiculele feroviare autorizate să circule pe infrastructura feroviară publică trebuie să poarte inscripţiile şi semnele reglementare, pentru identificarea şi folosirea acestora conform reglementărilor UIC.
Art. 213.- Evidenţa parcului de locomotive, automotoare, rame electrice şi diesel, vagoane de marfă, călători şi speciale se ţine de către operatorii de transport feroviar licenţiaţi şi proprietarii acestor vehicule, În baza certificatelor de Înmatriculare eliberate de către AFER, conform normelor internaţionale sau interne aprobate de către autoritatea de stat În transporturile feroviare.
Art.214.- Toate elementele constructive ale vagoanelor - din punct de vedere al rezistenţei, stabilităţii şi stării lor tehnice - trebuie să asigure calitatea de rulare În deplină siguranţă a circulaţiei trenurilor, la vitezele maxime stabilite, conform normelor aprobate de către autoritatea de stat În transporturile feroviare şi avizate de AFER.
Art.215.- Locomotivele, automotoarele, ramele electrice sau diesel vor avea cartea tehnică individuală, iar vagoane le vor avea fişa de inventariere În care se înscriu principalele caracteristici tehnice de construcţie precum şi datele de bază privind exploatarea şi reparaţia lor.
Art.216.-(1) Locomotivele, automotoarele, ramele diesel şi ramele electrice vor fi Înzestrate şi cu: vitezometre şi Înregistratoare de viteză, dispozitive de siguranţă şi vigilenţă, instalaţii pentru controlul punctual al vitezei şi cu instalaţii de radio - telefon.
(2) Automotoarele şi ramele diesel la care nu se poate monta instalaţia pentru controlul punctual al vitezei nu vor fi admise În circulaţia cu conducere simplificată.
(3) Automotoarele şi ramele diesel vor fi Înzestrate cel puţin cu: vitezometru indicator şi Înregistrator, dispozitiv de siguranţă şi vigilenţă precum şi cu instalaţie de radio - telefon, În fiecare post de conducere.
(4) Automotoarele şi ramele diesel reparate capital, modernizate sau nou construite, vor fi dotate cu instalaţii pentru controlul punctual aPvitezei.
(5) Vagoanele de marfă nou construi te, modernizate sau reparate capital trebuie să fie prevăzute cu gheretă de frână, Într-o proporţie care să asigure utilizarea acestor vagoane în cazurile în care trenurile trebuie să fie deservite de agent la urma trenului.
Art.217.- Automotoarele şi ramele electrice şi diesel vor fi înzestrate şi cu instalaţii care să permită conducerea de la un singur post, atunci când circulă cuplate.
Art.218.- Condiţiile tehnice şi modul de Întreţinere şi de exploatare ale vehiculelor feroviare speciale - pluguri de zăpadă, maşini de burat, maşini de ciuruit balast, vagoane macara, drezine UAM şi altele asemenea ­precum şi ale vehiculelor feroviare ce pot fi scoase de pe linie cu braţele - drezine de mână, vagonete de cale, cărucioare de măsurat calea şi altele asemenea- se stabilesc prin documentaţia tehnică a producătorului sau prin reglementări specifice.
Art.219.- Pentru fiecare tip de vehicul feroviar deţinătorii trebuie să posede documentaţie de construcţie, instrucţiuni de funcţionare, de Întreţinere şi de reparare - toate acestea actualizate şi avizate conform reglementărilor specifice În vigoare.


CAPITOLUL 2
OSII MONTATE

Art. 220 .-(1) Osiile montate ale vehiculelor feroviare trebuie să corespundă normelor tehnice interne şi internaţionale.
(2) În'âinte de montarea lor În ansamblul vehiculului, osiile montate trebuie să fie verificate din punct de vedere al existenţei fisuri lor şi al rezistenţei de izolaţie electrice cu metode de control nedistructiv, În conformitate cu normele tehnice aprobate de către autoritatea de stat În transporturile feroviare. Verificările respective se fac de către personal instruit şi autorizat de către AFER, utilizând aparate de control verificate şi atestate tehnic de către AFER. (3) Întreţinerea, revizia şi repararea osiilor montate se fac conform prevederilor din reglementările specifice şi normele tehnice aprobate de către autoritatea de stat În transporturile feroviare şi avizate de AFER.
Art.221.-(1) Principalele condiţii pe care trebuie să le Îndeplinească osiile montate ale vehiculelor feroviare motoare şi/sau remorcate, pentru a fi admise să circule pe liniile infrastructurii feroviare, sunt cele prevăzute la alin.(2)-(17) din prezentul articol.
(2) Distanţa Între feţele exterioare ale buzelor roţilor, măsurată Între două puncte situate la 10 mm deasupra cercurilor de rulare ale roţilor În vecinătatea nivelului superior al şinelor trebuie să fie de:
minimum 1410 mm şi maximum 1426 mm - pentru roţile care au diametrul cercului de rulare de minim 840 mm;
minimum 1415 mm şi maximum 1426 mm - pentru roţile cu diametrul cercului de rulare cuprins Între 330 mm şi 840 mm;
minimum 1418 mm şi maximum 1426 mm - pentru roţile cu diametrul cercului de rulare de minim 840 mm de la osiile montate ale vagoanelor de marfă pe două osii apte să circule cu viteza maximă de 100 km/h, cu sarcina pe osie de 22,5 tone şi cu ampatamentul de minim 8 m;
(3) Distanţa Între feţele interioare ale bandajelor ­sau a părţilor care ţin loc de band<ţje la roţile monobloc - măsurată În poziţia cea mai de jos, Între feţele interioare plane ale roţilor, indiferent de starea de Încărcare a vehicul ului feroviar -gol sau Încărcat ­trebuie să fie de:
minimum 1357 mm şi maximum 1363 mm pentru roţile cu diametrul cercului de rulare de minim 840 mm;
minimum 1359 mm şi maximum 1363 mm pentru roţile cu diametrul cercului de rulare cuprins Între 330 mm şi 840 mm;
(4) Grosimea buzei roţii măsurată la 10 mm deasupra cercului de rulare trebuie să fie de:
3. mmU11um 22 mm - pentru roţile cu diametrul cercului de rulare de minim 840 mm;
b. minimum 27,5 mm - pentru roţile cu diametrul cercului de rulare cuprins între 330 şi 840 mm;
minimum 25 mm pentru roţile vehiculelor motoare apte să circule Cll o viteză mai mare de 100 km/h.
(5) Condiţiile prevăzute la alin.(2), (3) şi (4) trebuie îndeplinite cumulativ.
(6) Înălţimea buzei roţii măsurată de la cercul de rulare trebuie să tie de maxim 36 mm.
(7) Grosimea bandajelor roţilor măsurată În planul cercului de rulare trebuie să tie de:
3. mIl1lmUm 35 mm, pentru vagoanele de călători;
minimum 35 mm, pentru vagoanele de marfă apte să circule cu viteza maximă de 120 km/h în regim SS sau **. marcaje care descriu caracteristicile vagoanelor prevăzute În normele internaţionale;
minimum 30 mm, pentru vagoanele de marfă apte să circule în regim S sau în stare goală cu viteza maximă de 120 km/h;
minimum 25 mm, pentru vagoancle de marfă apte să circule cu viteza maximă de 100 km/h;
minimum 45 mm. Ia osiile motoare ale vehiculelor feroviare apte să circule cu o viteză mai 'mare de 100 km/h;
minimum 35 mm, la osiile cuplare sau motoare ale vehiculelor feroviare apte să
circule cu o viteză maximă cuprinsă Între 80 km/h şi 100km/h;
minimum 33 mm, la osiile cuplare sau motoare ale vehiculelor feroviare apte să circule eli o viteză maximă de 80 km/h;
Î. minimum 30 mm, la osiile libere şi la tendere.
(8). La roţile monobloc, limita de uzură a părţii care ţine loc de bandaj trebuie să tie marcată printr-un şanţ circular concentric cu cercul de rulare al roţii, cu lăţimea de 6 mm, strunjit pe faţa exterioară a roţii; acest şanţ trebuie să rămână Întotdeauna vizibil pe toată lăţimea lui.
(9) Cota qR trebuie să fie Întotdeauna mai mare de 6,5 mm, iar buza roţii să nu prezinte nici o muchie sau bavură pe faţa activă a acesteia Ia o distanţă mai mare de 2 mm de Ia vârful buzei.
(IO) Suprafaţa de rulare a roţilor nu trebuie să prezinte locuri plane, exfolieri, solzi, sufluri, ştirbituri sau aglomerări de material cu o lungime mai mare de:
60 mm şi o grosime mai mare de 1 mm, pentru roţile cu diametrul cercului de rulare de minimum 630 mm la osiile cu cutii de osie pe rulmenţi pentru vagoane apte să circule cu o viteză maximă de 120 km/h;
60 mm şi o grosime mai mare de 2 mm, pentru roţile cu diametrul cercului de rulare de minimum 630 mm la osiile cu cutii de osie pe cuzineţi;
60 mm şi o grosime mai mare de 0,7 mm Ia osiile cu rulmenţi şi 1 mm la osiile cu cuzineţi la vehicule feroviare motoare;
(17) Osiile montate deraiate precum şi vehiculele feroviare deraiate trebuie să tie verificate obligatoriu conform prevederilor din reglementările specifice. (18) Prevederile de la alin.(4) lit.a şi lit.b nu se aplică osiilor intermediare de la vagoanele fără boghiuri, osiilor intermediare ale boghiurilor de la vagoane sau vehiculele feroviare motoare care prin construcţie au buzele roţilor subţiate; acestea vor îndeplini condiţiile prevăzute În documentaţiile tehnice de construcţie şi/sau reparare.
(19) Uzura radială pe cercul de rulare al roţii să nu fie mai mare de:
a. 5 mm la vehicule motoare care circulă cu viteze între t 00 km/h şi t 60 km/h;
7 mm la vehicule motoare care circulă cu viteze Între 80 krn/h si 100 krn/h inclusiv;
8 mm pentru celelalte vehicule feroviare motoare şi tendere.



CAPITOLUL 3
INSTALAŢIA DE FRÂNARE ŞI APARATELE DE TRACŢIUNE ŞI LEGARE

Art. 222 (17) Osiile montate deraiate precum şi vehiculele feroviare deraiate trebuie să tie verificate obligatoriu conform prevederilor din reglementările specifice. (18) Prevederile de la alin.(4) lit.a şi lit.b nu se aplică osiilor intermediare de la vagoanele fără boghiuri, osiilor intermediare ale boghiurilor de la vagoane sau vehiculele feroviare motoare care prin construcţie au buzele roţilor subţiate; acestea vor îndeplini condiţiile prevăzute În documentaţiile tehnice de construcţie şi/sau reparare.
(19) Uzura radială pe cercul de rulare al roţii să nu fie mai mare de:
a. 5 mm la vehicule motoare care circulă cu viteze între t 00 km/h şi t 60 km/h;
7 mm la vehicule motoare care circulă cu viteze Între 80 krn/h si 100 krn/h inclusiv;
8 mm pentru celelalte vehicule feroviare motoare şi tendere.
Art.222.- Vehiculele feroviare se dotează cu instalaţii de frânare în concordanţă cu reglementările interne şi internaţionale.
Art.223.-(1 ) Vehiculele feroviare trebuie să fie Înzestrate cu frâne automate cu o funcţionare sigură în exploatare, asigurând o frânare şi o defrânare progresive şi liniştite. Forţa de frânare trebuie să garanteze oprirea trenului în cazul frânării rapide pe o distanţă cel mult egală cu drumul de frânare stabilit prin
reglementările specifice, fără blocarea roţilor. La vagoanele de marfă instalaţi a de frână trebuie să asigure procentul minim al masei frânate În toate cazurile de încărcare admise, prevăzute în reglementările specifice.
(2) Toate vagoanele echipate cu frână cu aer comprimat trebuie să tie dotate cu regulator de timonerie, care să asigure În stare nefrânată menţinerea În limitele admise stabilite prin documentaţiile tehnice şi reglementările specifice a:
3. distanţei dintre saboţi şi bandajul roţilor;
distanţei dintre garniturile de frecare şi discul de frână;
Vehiculele feroviare Înzestrate cu frână cu aer comprimat trebuie să fie echipate cu valvă de descărcare.
(3) La toate vagoanele echipate cu frână cu aer comprimat trebuie să fie posibilă izolarea instalaţi ei de frână prin manevrarea unui singur mâner pentru un distribuitor. Vagoanele nou construite vor fi înzestrate cu mânere de izolare accesibile de pe ambele părţi ale vagonului, chiar În situaţia În care acesta este Încărcat.
(4) Franele automate ale vagoanelor de martă vor fi echipate cu schimbător goI-Încărcat. iar la vagoanele marcate cu "S" sau "SS" şi cu schimbător marfă ­persoane, ale căror mânere de acţionare trebuie să tie accesibile de pe ambele părţi ale vagonului.
(5) Vagoanele de marfă marcate cu "SS" vor fi dotate obligatoriu cu instalaţie de frană automată progresivă.
(6) Toate vagoanele trebuie să fie Înzestrate cu table parascântei deasupra roţilor frânate cu saboţi. ale căror dimensiuni şi mod de amplasare se stabilesc
prin reglementările specifice, în conformitate cu reglementările internaţionale; fac excepţie de la această regulă numai vagoanele cu podea neinflamabi Iă.
(7) Toate părţile mobile ale sistemului de frânare care prin desfacere sau rupere ar putea depăşi gabaritul de material rulant sau ar putea cădea pe linie, trebuie să tie asigurate prin etrieri de siguranţă.
Art.224.- Locomotivele, vagoane le de călători, precum şi cele de marfă care sunt Înzestrate cu gherete de frână, trebuie să aibă semnal de alarmă. La vagoanele de călători, mânerul de acţionare al semnalelor de alarmă trebuie să fie astfel instalat încât acţionarea acestuia să fie posibilă fără trecerea printr-o uşă, cu excepţia peroanelor de urcare sau a cabinelor de toaletă. Manerele semnalelor de alarmă ale vagoanelor de călători trebuie să fie sigilate. Robinetul semnalului de alarmă nu trebuie să fie accesibil călătorului.
Art.225.-(l) Vehiculele feroviare motoare şi vagoanele de călători trebuie să tie Înzestrate cu frane de mână; vagoanele de marfă trebuie să fie Înzestrate cu franc de mână la peronul atlat la unul din capetele vagonului sau pe partea laterală a vagonului, În procentul stabilit prin actele normative aprobate de autoritatea de stat În transporturile feroviare.
(2) La vagoanele de marfă şi de călători nou construite sau reparate capital. în stare Încărcată, frana de mână trebuie să asigure imobilizarea acestora pe o pantă de 35 %0, la un efort de strângere a volantului de 0,5 kN.
(3) Vehiculele feroviare specializate pentru Întreţinerea şi repararea infrastructurii feroviare vor fi Înzestrate cu frână automată şi de mană.
Art.226.- Locomotivele şi vagoanele echipate cu conducte de aer de 5 bar şi 10 bar vor fi prevăzute cu robinete frontale de închidere, cu semiacuplările respective de construcţie stânga-dreapta, astfel Încât să nu fie permisă cuplarea din eroare a conductei de 5 bar cu cea de 10 bar.
Art.227.- Locomotivele şi vagoanele trebuie să fie echipate cu aparate de tracţiune şi legare care să reziste la o forţă de minimum 300 kN.


CAPITOLUL 4
ÎNTREŢINEREA, DESERVIREA ŞI REPARAREA VEHICULELOR FEROVIARE

Art. 228.-(1) Condiţiile impusc stării tehnice a vehiculelor feroviare precum şi normele pentru întreţinerea lor se stabilesc prin acte normative şi reglementări specifice aprobate de către autoritatea de stat În transporturile feroviare.
(2) Se interzice darea În exploatare şi introducerea În trenuri a vehiculelor feroviare care au defecte ce prezintă pericol pentru siguranţa circulaţiei trenurilor precum şi a vagoanelor de marfă a căror stare nu asigură integritatea mărfurilor Încredinţate pentru transport.
(3) Nu se admite introducerea în trenurile care transportă călători a vagoanelor a căror instalaţii de încălzire, iluminat electric şi sanitare sunt defecte sau care nu asigură indicatorii de calitate prevăzuţi În actele normative şi reglementările specifice.
Art. 229.- Categoriile de reparaţii ale vehiculelor feroviare şi termenele Între două reparaţii consecutive se stabilesc prin norme tehnice elaborate de către AFER şi aprobate de către autoritatea de stat în transporturile feroviare.
Art. 230.- Reviziile tehnice, întreţinerea şi reparaţiile executate la vehiculele feroviare trebuie să se realizeze În unitMi autorizate de către AFER. Aceste unităţi trebuie să aibă serviciile de revizie tehnică, Întreţinere şi reparare a' vehiculelor feroviare, omologatc tehnic şi să utilizeze tehnologii, standuri şi dispozitive speciale autorizate sau atestate conform actelor normative În vigoare. Răspunderea pentru calitatea lucrărilor revine personalului de execuţie, de control tehnic de calitate şi de recepţie.
Art. 231.-(1) Organizarea exploatării vehiculelor feroviare 1110toare se efectuează În subunităţile de tracţiune.
(2) Repartizarea pe reţeaua căilor ferate române a sllbunităţilor de tracţiune, dotarea acestora cu constrtlcţii, instalaţii de eehipare. instalaţii şi utilaje pentru remizarea, Întreţinerea şi repararea vehiculelor feroviare motoare trebuie să asigure starea tehnică normală a acestora, atât pentru parcul de exploatare ciit şi pentrll parcul auxiliar.
Art.232. Starea tehnică a vehiculelor feroviare motoare şi a vehiclllelor feroviare specializate pentru Întreţinerea şi repararea infrastructurii feroviare se verifică de către personallli de specialitate autorizat, conform prevederilor din actele normative şi reglementările specifice aprobate de către autoritatea de stat în tnmsporturile feroviare.
Art. 233.- Apartltele de siguranţă şi control ale vehiculelor feroviare motoare şi' ale vehiculelor feroviare speciaJiz~te pentru întreţinerea şi repararea infrastructurii feroviare trebuie să fie verificate, marcate şi sigilate conform prevederilor din actele normative şi reglementărilor specifice aprobate de către autoritatea de stat în transporturile feroviare. La locomotivele cu abur dopurile fuzibile de la cazane trebuie să fie marcate.
Art.234.-(l) Este interzis să se lase cu motorul În funcţiune vehiculele feroviare motoare sau vehiculele feroviare specializate pentru Întreţinerea şi repararea infrastructurii feroviare, fără a ti asigurate împotriva pornirii din loc şi făr[t a ti supravegheate de agenţi autorizaţi.
(2) De asemenea. este interzis să se lase pe liniile dcpourilor. staţiilor sau În linie curentă vehicule feroviare motoare sau vehicule feroviare special izate pentru întreţinerea şi repararea infrastructurii feroviare. care nu sunt asigurate împotriva pornirii elin loc.
Art.235.- Sistemele de parascântei cu carc sunt Înzcstrate vehiculele feroviare motoare trebuie să tie menţinutc În stare de funcţionare.
Art.236.- Curăţirea cenuşm:elor şi put:iarea cazanelor locomotivclor cu abur se va face numai În locuri special amenajate.
Art.237.- Se interzice staţionarea loeomotivelor cu abur sub izolatorii liniei de contact.
Art.238.-(1) Se interzice introducerea În trenuri a vehiculelor feroviare motoare şi a cetor special izatc pentru Întreţinerea şi repararea infrastructurii feroviare respectiv a vagoanelor care nu au fost revizuite tehnic şi a căror stare tehnică nu asigură condiţiile de siguranţă a circulaţiei trenurilor şi de securitate a transporturilor.
(2) Toate categoriile de revizie tehnică trebuie să se execute de către personalul autorizat in acest scop.
(3) În staţiile unde nu există personal autorizat pentru efectuarea reviziei tehnice, starea tehnică a vehiculelor feroviare care se introduc În trenuri trebuie să fie verificată de către personalul operatorului de transport feroviar prevăzut În planul tehnic de exploatare a staţiei. iar la prima staţie cu personal autorizat sc va face revizia tehnică.
Art.239.-(l) Toate trenurile care sosesc, pleacă sau trec prin staţii precum şi În linie curentă se supraveghează, pentru a se observa starea tehnică a vagoanelor şi a Încărcăturii, În vederea depistării eventualelor defecte care pot periclita siguranţa circulaţiei trenurilor. Supravegherea trenurilor, obiectivele acestei activităţi precum şi modul de realizare a acestora se stabilesc În reglementările specifice.
(2) Supravegherea trenurilor trebuie să se execute de către personalul de serviciu stabilit prin reglementările specifice şi de către orice alt personal feroviar prezent la trecerea trenurilor.
Art.240.- Personalul care execută revizia tehnică a vehiculelor feroviare trebuie să semnaleze În scris agenţilor staţiei cazurile În care vehiculele şi/sau Încărcătura lor peric1itează siguranţa circulaţiei trenurilor şi securitatea transporturilor.